Kako se kotiraju njemački proizvodi u BiH?

Potrošači u BiH uglavnom, kada su u pitanju proizvodi iz inostranstva, ali i inače, vjeruju da su najkvalitetniji oni koji su proizvedeni prvenstveno u Njemačkoj, pa onda u drugim zemljama EU, a nepovjerljivi su prema proizvodima iz daleka, poput Dalekog istoka, tvrde iz udruženja potrošača.

Gordana Bulić, predsjednica Udruženja potrošača “Klub potrošača” Tuzlanskog kantona, kaže da potrošači u BiH najbolje rangiraju proizvode iz Njemačke.

“Tako je po pitanju hrane, tehnike, automobila, kućanskih aparata, mašina i uređaja koji se kupuju za poljoprivredu i drugih alata. Apsolutno je na prvom mjestu njemačka roba, ali dobro kotira i turska roba, te poljski slatki proizvodi kojih ima dosta na našem tržištu”, rekla je Bulićeva.

Ona kaže da u BiH visoko kotiraju i slovenački proizvodi, poput mašina za veš.

Bulićeva pojašnjava da njemački proizvođači danas svoj biznis sele u zemlje Dalekog i Bliskog istoka, pa i na Balkan, zbog jeftinije radne snage, što ne znači da ne sele i svoje procedure i standarde za rad.

“Njemačka proizvodnja je rigorozna po pitanju kvaliteta kako u Njemačkoj, tako i u kompanijama koje imaju na primjer u Kini ili Vijetnamu, tako da su ti proizvodi jednako kvalitetni”, smatra Bulićeva.

Ona kaže da bi kupci trebalo više da se informišu koja je roba rađena po standardima, a koja ne, te da treba da čitaju deklaracije.

Bulićeva smatra da naši potrošači najmanje povjerenja imaju prema kineskim proizvođačima koji često rade kopije.

“To je jeftina roba koja se uvozi i kojom se pokrivaju potrebe stanovništva koje živi skromno i ima mala primanja, pa zbog toga ova roba kod nas i prolazi, nažalost naše potrošače ograničavaju prihodi”, rekla je Bulićeva.

Zoran Petoš, koordinator za rad sa potrošačima u Udruženju građana DON iz Prijedora, kaže da, kada su u pitanju vozila, građani definitivno najviše kupuju njemačka vozila, ali da se kupuju mnogo i francuska vozila.

“Prednjači vizija naših građana da je taj njemački kvalitet još na snazi, naravno da se radi o ukusu, ali možemo slobodno reći da većina građana i dalje vjeruje toj njemačkoj kvaliteti”, rekao je Petoš.

Međutim, on ističe da građani u zavisnosti od vrste proizvoda vjeruju određenim provjerenim markama, uglavnom onima kojima su vjerovali u bivšoj državi.

Kada su u pitanju prehrambeni proizvodi, Petoš je rekao da naši građani najviše kupuju proizvode iz zemalja okruženja, Hrvatske, Srbije i Crne Gore, te da su tu i domaći proizvodi koji nisu zastupljeni u onoj mjeri u kojoj bi trebalo da budu.

Napominje da građani kupuju uglavnom u skladu sa svojom ekonomskom moći, ali da imaju određene navike koje traju već decenijama.

“Građani i dalje najviše vjeruju u kvalitet proizvoda koji dolaze iz zemalja okruženja, i dalje smatraju njih provjernim proizvodima koje su i prije koristili, naročito kada su u pitanju prehrambeni proizvodi”, rekao je Petoš.

On je istakao da su građani pomalo sumnjičavi na sve što dolazi iz daleka, te su sumnjičavi na rok trajanja i kvalitet, jer na naše tržište iz tih zemalja stiže daleko jeftinija i nekvalitetnija roba nego što odlazi na Zapad, gdje odlazi roba visokog kvaliteta, posebno tehnička roba i moderne tehnologije.

“Kupci dosta gledaju reklame i rukovode se time. Nažalost, naši potrošači nemaju dodira mnogo sa onim proizvodima koji se prave za zapadno tržište”, kaže Petoš.

Banjalučanin Goran D. rekao je da najviše povjerenja ima u proizvode koji stižu iz zemalja EU, a naročito iz Njemačke, koja prednjači u kvalitetu proizvodnje vozila, tehnike i slatkih proizvoda, ali da sve više kupuje i domaće proizvode.

“Trebalo bi ipak što više da kupujemo domaće proizvode i tako jačamo našu ekonomiju. Među domaćim proizvodima ima dosta kvalitetnih, kao da su ‘made in Germany’”, rekao je on.

(capital.ba)
Photo by Thomas Le on Unsplash

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos