Kako su Srbi doprinijeli Nobelovoj nagradi?

Foto: Tanjug

Austrijski pisac Peter Handke, ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost, zahvalio je svim ljudima u Srbiji za radost zbog velikog priznanja koje je dobio.

“Veoma sam iznenađen i veoma umoran, duže ćemo pričati sutra. Želim da pozdravim sve ljude u Beogradu i Srbiji, osjećam vašu radost, hvala vam za to i u moje ime večeras popićemo /na srpskom je izgovorio/ rakiju i bijelo vino”, poručio je Handke u kratkoj izjavi za RTS.

Švedska kraljevska akademija dodijelila je Handkeu ovogodišnju Nobelovu nagradu za književnost za uticajan rad koji sa lingvističkom genijalnošću istražuje periferiju i posebnost ljudskog postojanja.

U tekstu pod nazivom “Kako je i Srbija poslije Andrića dobila još jednog nobelovca” “Sputnjik” podsjeća da Handkeovo prijateljstvo sa Srbima počinje sredinom devedesetih godina 20. vijeka, kada je poslije putovanja u BiH napisao esej “Pravda za Srbiju”.

“Sputnjik” naglašava da je Handke “imun na duhovnu i društvenu klimu zapadnog svijeta” dolazio u Srbiju, na Kosovo i Metohiju i tražio prijatelje u Orahovcu i Velikoj Hoči, te da se javno i oštricom riječi protivio jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova, tvrdeći da se država ne može graditi na mržnji.

U tekstu se ističe i da je Handke zbog stava da krivicu za rat ne treba svaljivati na srpsku stranu postao otpadnik svjetske intelektualne zajednice, te da je dodjelom ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost pala u vodu teza da zbog svojih uvjerenja, najviše zbog podrške Srbiji i Srbima, nikada neće dobiti ovo priznanje.

Peter Handke jedan je od najsvestranijih i najplodonosnijih pisaca njemačkog govornog područja. Napisao je stotinjak knjiga, koje uključuju romane, drame, zbirke pjesama, filmske scenarije. Dobitnik je brojnih nagrada.

(Srna)

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos