Hrvatsku napustio svaki peti građanin

Foto: Ilustracija

Hrvatska, poslije Malte, ima najveću stopu emigracije u Evropskoj uniji /EU/, pokazuje najnoviji izvještaj Svjetske banke.

U izvještaju pod nazivom “Migracije i odliv mozgova u Evropi i Srednjoj Aziji” navodi se da je Hrvatsku do sada napustilo 21,9 odsto stanovništva, odnosno da petina građana koji su se rodili u toj zemlji sada živi izvan nje.

Iza Hrvatske su Portugalija i Litvanija koje je napustilo više od 20 odsto populacije.

Visoka stopa emigracije predstavlja višestruki problem za mnoge zemlje, pogotovo u smislu odliva mozgova, prenosi portal “Indeks”.

Prema ovom izvještaju, visokoobrazovane osobe čine čak 55 odsto ukupnog broja emigranata iz BiH, više od 40 odsto u Jermeniji i Letoniji, a skoro 40 odsto u Albaniji.

U Hrvatskoj je “odliv mozgova” manji nego u tim zemljama, ali je i dalje značajno visok – oko 27 odsto.

Dvije trećine svih migranata u svijetu nalaze se u ekonomski razvijenim zemljama Sjeverne Amerike ili Zapadne i Istočne Evrope.

Udio imigranata u zapadnoevropskim zemljama posebno je porastao u posljednje četiri decenije.

Najviše imigranata u odnosu na domaće stanovništvo ima u zemljama Savjeta za saradnju arapskih zemalja Zaliva, a zatim u Australiji, Kanadi i na Novom Zelandu, gdje imigranti čine oko 20 odsto ukupnog stanovništva.

U velikom dijelu Zapadne Evrope i SAD udio imigranata među domaćim stanovništvom približava se broju od 15 odsto, što je oko četiri puta više od svjetskog prosijeka.

(Srna)
Foto: prontscreen

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos