Brisel osuđuje premještanje migranata na Vučjak

Foto: Srna/arhiva

Delegacija EU u BiH poziva sve nivoe vlasti da se hitno suoče sa izazovom koji za BiH predstavljaju migranti, te ističe da moraju pojačati napore i preuzeti odgovornost.

U saopštenju iz Delegacije EU u BiH ističe se da EU osuđuje prisilni transfer stotina migranata u improvizovano sklonište Vučjak, koji sprovodi policija Unsko-sanskog kantona, te pozivaju kantonalne i gradske vlasti Bihaća da sa tim odmah prestanu.

“U našim razgovorima sa svim relevantnim vlastima jasno smo rekli da sklonište Vučjak mora biti zatvoreno. Ne samo da je to nesigurna, već i nedostojna lokacija. Vlasti grada Bihaća i Unsko-sanskog kantona su do sada ovaj problem nosili na svojim leđima. Ne smiju biti ostavljeni sami”, ističe se u saopštenju.

Iz Delegacije EU upozoravaju da, s obzirom na to da dolazi zima, vlasti BiH ne smiju ugroziti ljudske živote i da je prioritet proširiti postojeće objekte kako bi se obezbijedili humaniji uslovi, te da odmah treba identifikovati alternativne objekte.

Iz Delegacije EU naglašavaju da je EU spremna pružiti znatnu pomoć za unapređenje tih lokacija, podsjetivši da je od 2018. godine obezbijedila 34 miliona evra.

U saopštenju se napominje da ova podrška uključuje osiguravanje skloništa, hrane, vode, sanitarija, odjeće, psiho-socijalne pomoći, te pristupa obrazovanju i zdravstvenim uslugama u pet prijemnih centara.

Sredstvima EU se jača i kapacitet za upravljanje migracijama kroz obezbjeđivanje neophodne opreme i pomoći policiji Unsko-sanskog kantona, Službi za poslove sa strancima, Graničnoj policiji BiH i Sektoru za azil, navodi se u saopštenju.

EU pomaže i vlastima BiH u vezi sa dobrovoljnim povratkom migranata u zemlje njihovog porijekla.

U saopštenju se napominje da će EU nastaviti da pruža podršku za unapređenje kapaciteta vlasti u BiH kako bi se suočili sa izazovima migracija, ali da i očekuje od svih vlasti u zemlji da zajedno i u dobroj namjeri rade na nalaženju načina za podjelu odgovornosti.

(Srna)
Foto: youtube/printscreen

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos