Odgođeno donošenje odluke o početku pregovora

Evropski lideri ponovo su odgodili donošenje odluke o otvaranju pregovora o pristupanju EU sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, piše list “Politiko”.
Oni nisu uspjeli da se saglase u vezi sa saopštenjem, nakon rasprave koja je trajala do iza ponoći.

Predsjednik Francuske Emanuel Makron oštro se protivio pokretanju pregovora o pristupanju EU i takvim stavom se suprotstavio drugim liderima, uključujući predsjednika Evropskog savjeta Donalda Tuska i njemačkog kancelara Angelu Merkel.

Premijer Holandije Mark Rute podržao je potencijalni kompromis kojim bi se omogućio početak pregovora sa Skopljem, dok bi pregovori sa Tiranom bili odgođeni, ali se lideri na kraju nisu saglasili ni o razdvajanju razgovora.

Lideri EU ranije su podstakli Sjevernu Makedoniju da riješi spor sa Grčkom u vezi sa nazivom države, ali su vlasti u Skoplju sada ljute i duboko razočarane, nakon što su nade o pridruživanju Uniji, barem za sada, prekinute.

Nakon što ministri EU nisu uspjeli da postignu dogovor o proširenju na sastanku Savjeta EU za opšte poslove ranije ove sedmice, predsjednik Evropskog savjeta Tusk uvrstio je ovo pitanje na dnevni red samita lidera, nadajući se da će time izvršiti pritisak na Makrona.

Međutim, Francuska se pozvala na proceduralne razloge za blokiranje pregovora, jer čitav sistem pristupanja EU, navodno, treba da se unaprijedi.

Iz Pariza je poručeno da Sjeverna Makedonija i Albanija nisu spremne da započnu proces pristupanja EU.

(Srna)

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos