Otvoren sajam knjiga u Beogradu

U Beogradu je večeras svečano otvoren 64. Međunarodni sajam knjiga na kojem će tokom sedam sajamskih dana biti predstavljeno oko 500 izdavača iz svijeta i regiona.

Predsjednik Udruženja književnika Srbije Milovan Vitezović rekao je otvarajući Sajam da je knjiga od Zakonopravila Svetog Save do danas dijelila istorijsku sudbinu srpskog naroda.

БЕОГРАД,20. ОКТОБРА /СРНА/ – Предсједник Удружења књижевника Србије Милован Витезовић рекао је отварајући 64. Међународни сајам књига да је књига од Законоправила Светог Саве до данас дијелила историјску судбину српског народа.

“Kada je narod robovao, robovala je i knjiga, kada su se Srbi selili, selila se i knjiga, kada je našem narodu bilo teško, knjizi je bilo još teže”, podsjetio je Vitezović.

On je istakao da se u svijetu trenutno nalazi bar 5.000 vrijednih srpskih rukopisa i da će književnici od nadležnog ministarstva i državnih institucija tražiti da se založe da bar u digitalnoj formi budu vraćeni u zemlju kako bi bili izučeni i predstavljeni građanima.

Vitezović je rekao da je ova godina izuzetno značajna za srpski narod, jer u njoj slavi osam vijekova svoje države, osam vijekova Srpske pravoslavne crkve i osam vijekova književnosti.

U ime Egipta, zemlje domaćina ovogodišnjeg Sajma, prisutne je pozdravio predsjednik Međunarodnog sajma knjiga u Kairu Haitam Al Haj Ali koji je ukazao da je njegova zemlja jedna od najstarijih civilizacija koja je poznavala pisanu riječ, a danas u savremenom dobu nosilac jednog od najznačajnijih sajmova knjiga na arapskom području.

“Danas Međunarodni sajam knjiga u Kairu upoznaje kulturno i civilizacijsko nasljeđe Međunarodnog sajma knjiga u Beogradu sa svojom jedinstvenom prirodom i karakterom, uspostavljajući okvire za saradnju koji su započeti na prošlogodišnjem skupu”, rekao je Ali.

Na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu predstaviće se i brojni izdavači iz Republike Srpske.

Svečano otvaranje reprezentativnog nastupa Republike Srpske na ovogodišnjem sajmu knjiga najaljeno je za sutra u 12.00 časova u svečanoj sali beogradskog Sajma.

Nastup Srpske ove godine je u znaku goraždanske štamparije, koja je bila prva štamparija na tlu današnje Republike Srske i jedna od najranijih kod Srba, uopšte.

Srpska će svoje izdavaštvo predstaviti na 42 štanda, na 54 promoccije i u 12 sajamskih sala.

(Srna)

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos