Ustoličen japanski car Naruhito

Ustoličenje japanskog cara Naruhita/foto: Tanjug

Car Naruhito ustoličen je zvanično na Tronu hrizantema kao 126. japanski car, uz uzvike “banzai” kojima mu je publika poželela dugo i prosperitetno vladanje.

Naruhito se na ceremoniji ustoličenja u carskom dvoru u Tokiju obavezao da će obavljati svoje ustavne dužnosti kao simbol države, dok mu je premijer Šinzo Abe čestitao uz tri uzvika “banzai”.

Ti uzvici tradicionalno znače “deset hiljada godina” dugog života, prenosi AP.

“Zaklinjem se da ću delovati u skladu sa Ustavom i ispuniti svoju odgovornost kao simbol države i jedinstva naroda Japana, dok se uvek molim za sreću naroda i mir u svetu i uvek ću biti uz narod”, poručio je car Naruhito tokom ustoličenja.

Naruhito, u svečanoj smeđe-narandžastoj odori i crnom kapom sa repom, pojavio se na prestolu uz zvuke zvona.

Presto, nazvan “Takamikura”, visok je 6,5 metara i prevezen je iz palate u drevnoj prestonici Kjotu, u kojoj su carevi živeli pre 150 godina.

Ceremonija ustoličenja je drugi, ali najvažniji deo obreda sukcesije koji je počeo u maju kada je Naruhito nasledio tron posle abdikacije svog oca Akihita.

Emperor Naruhito waves as he leaves the Imperial Palace after his enthronement ceremony on Tuesday, Oct. 22, 2019, in Tokyo. (AP Photo/Eugene Hoshiko)

Uprkos vremenu, trudu i troškovima uloženim u pripreme, sama ceremonija je trajala samo oko 30 minuta.

Naruhito je 126. car u najstarijoj naslednoj monarhiji na svetu za koju istoričari kažu da je ustoličena pre 1.500 godina.

Kako se navodi, preuzimanje trona se sastoji iz tri dela, pa će sledećeg meseca biti organizovan poslednji, veoma religiozni ritual Velike žetve.

Neki kritičari su postavili pitanja u vezi s finansiranjem vlade od 16 milijardi jena (150 miliona dolara) za ceremonije koji sadrže verske obrede.

Kritika je bila u velikoj meri potekla delom i zato što je Naruhito nasledio tron posle abdikacije, a ne smrti prethodnog cara.

(Tanjug)

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos