Krišto: Veliki doprinos Savjeta Evrope

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH Borjana Krišto ocijenila da je Savjet Evrope, kao najstarija međunarodna organizacija evropskih država, u 70 godina postojanja dao veliki doprinos unapređenju parlamentarne demokratije, poštivanja ljudskih prava i uspostavljanju vladavine prava u Evropi.

Krišto zajedno sa zamjenikom predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH Nikolom Špirićem učestvuje na Evropskoj konferenciji predsjednika parlamenata zemalja članica Savjeta Evrope, koja je juče otvorena u Strazburu, saopšteno je iz parlamenta BiH.

Dvodnevnu konferenciju, kojom se obilježava 70 godina od osnivanja Savjeta Evrope, svojim pozdravnim govorima otvorile su predsjednik Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope Lilian Mori Paskvije i generalni sekretar Savjeta Evrope Marija Pejčinović Burić.

U obraćanju učesnicima konferencije u okviru teme “Naša zajednička evropska kuća – sljedećih 70 godina”, Krišto je naglasila da je upravo na osnovnim načelima i vrijednostima Savjeta Evrope u proteklih sedam decenija Evropa, od područja otvorenih sukoba i netrpeljivosti, postala mjesto saradnje i prosperiteta zasnovanih na zajedničkom interesu.

Upozoravajući na činjenicu da se Evropa danas suočava sa izazovima globalizacije praćenih finansijskom, demografskom i migrantskom krizom, Krišto je naglasila da dijalog predstavlja snažan instrument za suočavanje sa svim tim izazovima.

Zbog specifičnosti unutrašnjeg uređenja BiH koja je strukturisana kao zemlja tri konstitutivna naroda i ostalih građana, kako je navela Krišto, uspostavljanje dijaloga, te postizanje kompromisa i konsenzusa oko ključnih pitanja od izuzetne su važnosti za funkcionisanje BiH i za njeno kretanje ka evroatlantskim integracijama.

Kao najvažnije pitanje koje se BiH nameće na reformskom i integracionom putu, Krišto istakla je izmjene izbornog zakonodavstva u smislu primjene osnovnih demokratskih standarda kroz uvažavanje izražene političke volje sva tri konstitutivna naroda u BiH.

U nastavku konferencije biće održana i debata o doprinosu parlamenata sprovođenju Agende UN 2030 i njenih ciljeva održivog razvoja, u okviru koje će se učesnicima obratiti i Špirić.

Na konferenciji, koju je organizovala Parlamentarna skupština Savjeta Evrope, učestvuje 60 predsjednika parlamenata i oko 300 parlamentaraca iz zemalja članica Savjeta Evrope.

Konferencija je ustanovljena 1975. godine i od tada se održava svake dvije godine u Strazburu ili nekom od glavnih gradova zemalja članica Savjeta Evrope. /

(Srna)
foto: parlamentbih

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos