NEMAČKA: MERE ZA BORBU PROTIV NASILJA DESNIČARA

Foto: Ilustracija/Unsplash

Nemačka vlada danas je odobrila mere za borbu protiv političkog nasilja desničara, uključujući pooštrena pravila o vlasništvu oružja i strožije praćenje govora mržnje na internetu.

Vlada kancelarke Angele Merkel bila je pod pritiskom da deluje posle ubistva proimigracijskog političara u junu i napada na sinagogu u Haleu od strane antisemitskog napadača početkom ovog meseca, kada je stradalo dvoje ljudi.

Oba zločina su počinili desničarski ekstrmisti, aktivni na internetu koji su koristili za širenje rasističke propagande i pretnje političarima.

Ministarka pravde Kristine Lambreht je rekla da je “užasni napad na jevrejsku zajednicu u Haleu ponovo pokazao do čega izlivi mržnje putem interneta mogu dovesti”.

“Borićemo se protiv terorizma krajnje desnice i antisemitizma svom silom zakona”, poručila je Lambreht, a prenosi AP.

Nova pravila obavezuju internet i društvene medije da obaveštavaju bezbednosne agencije i policiju o govoru mržnje, a ako se sumnja na krivična dela poput podstrekivanja treba da otkriju IP adresu počinioca bezbednosnim službama.

Vlada želi i da proglasi za protivzakonito prodaju oružja članovima ekstremističkih grupa, a ostale mere uključuju pružanje veće finansijske podrške programima deradikalizacije i grupama koje se bore protiv antisemitizma.

Jevrejska zajednica je pozdravila plan, ali rekla je da fokusiranje na desničarski antisemitizam neće okončati nasilje nad Jevrejima u zemlji koja se još uvek miri sa nacističkom prošlošću i u kojoj se beleži uspon stranke krajnje desnice “Alternative za Nemačku” na regionalnim izborima, prenosi Rojters.

“Antisemitizam dolazi od desničarskih ekstremista, levičara i islamista, kao i iz nemačkog društva. Zato nam je potrebna sveobuhvatnija strategija, prevencija je presudna”, rekao je Zigmund Kenigsberg iz jevrejske zajednice u Berlinu.

Vlada je saopštila da su oko 90 odsto od 1.800 incidenata zabeleženih protiv Jevreja prošle godine počinili pojedinci koji zastupaju krajnje desničarske stavove.

Nemačka je pre dve godine donela zakon koji omogućava novčane kazne i do 50 miliona evra ukoliko se odmah ne ukloni govor mržnje na društvenim mrežama, a nova pravila su navela Fejsbuk da obriše hiljade takvih postova.

Prema proceni nemačke obaveštajne službe u toj zemlji ima oko 24.000 ekstremnih desničara, od kojih je čak polovina potencijalno nasilna.

Izvor Tanjug
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos