“ISLAMSKA DRŽAVA” ŽIVA I NAKON SMRTI VOĐE

voa/stoltenberg

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da smrt vođe “Islamske države” Abu Bakr al Bagdadija predstavlja prekretnicu u borbi protiv ove terorističke organizacije, ali je i upozorio da ova borba nije ni približno završena.

Stoltenberg je rekao da je “Islamska država” nekada kontrolisala ogroman dio Sirije i Iraka i da međunarodna koalicija, čiji dio je i NATO, mora da osigura da se ta ekstremistička grupa ne vrati na ta područja.

Generalni sekretar NATO-a je istakao da “Islamska država” više nema teritorije, ali je još živa.

“`Islamska država` ima ćelije spavača, tajne mreže i radi na tome da se vrati. Naša misija još nije potpuno završena”, rekao je Stoltenberg za njemački “Bild”.

Stoltenberg kaže da ne dovodi u pitanje članstvo Turske u Alijansi i pored vojne operacije Ankare na sjeveru Sirije.

Iako su postupke Turske osudile mnoge članice Alijanse, Stoltenberg i dalje vidi Ankaru kao važnog partnera i igrača u regionu, dodajući da je nasilje na sjeveroistoku Sirije smanjeno nakon turske operacije.

Prema njegovim riječima, Turska je odigrala ključnu ulogu u slabljenju “Islamske države” pomažući SAD u neutralizaciji Al Bagdadija, čija smrt nije donijela kraj kalifata.

On se osvrnuo na činjenicu da je Turska jedina zemlja koja je primila 3,6 miliona izbjeglica iz Sirije i jedina saveznica koja se suočila sa toliko terorističkih napada.

“Upravo zbog svega toga borba protiv `Islamske države` u Siriji mora da se nastavi”, rekao je Stoltenberg, koji je pozdravio prijedlog njemačkog ministra odbrane Anegret Kramp-Karenbauer da bude formirana međunarodna zona bezbjednosti na sjeveru Sirije na granici sa Turskom pod pokroviteljstvom UN.

On je naglasio značaj novih ideja s ciljem rješavanja sukoba.

Ankara je prošlog mjeseca pokrenula vojnu operaciju “Mirno proljeće” na sjeveroistoku Sirije kako bi očistila prostor od kurdske milicije.

Izvor Srna
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos