VARŠAVA KRŠILA EVROPSKE REGULATIVE

Foto: Ilustracija

Poljska je prekršila zakon EU kada je 2017. godine smanjila starosnu granicu za odlazak u penziju za sudije i uvela druge odrednice za žene i muškarce iz te profesije, saopšteno je danas iz Evropskog suda pravde.

“Poljska nije uspjela da poštuje svoje obaveze prema zakonu EU, prvo, ustanovljavanjem različite starosne granice za muškarce i žene na funkcijama sudija ili državnih tužioca i, drugo, smanjenjem starosne granice za penziju sudijama običnih sudova, dok se ministru pravosuđa daje ovlaštenje da produži period atraktivne službe istim sudijama”, ističe se u odluci suda.

Analitičari navode da je odluka suda novi udarac za poljsku administraciju na čelu sa strankom Zakona i pravde koja je već dugo u sporu sa Evropskom komisijom koja smatra da Varšava krši vladavinu prava, narušavajući nezavisnost pravosuđa.

Vladajuća poljska partija usvojila je 2017. godine zakon prema kojem je smanjena starosna granica za odlazak u penziju sudijama običnih sudova i tužiocima, te prijevremeni odlazak u penziju za sudije Vrhovnog suda. Starosna granica smanjena je na 60 godina za žene i 65 godina za muškarce.

Ranije je za oba pola starosna granica za odlazak u penziju bila 67 godina.

Istim zakonom ministar pravosuđa dobija ovlaštenja da produži period aktivne služber sudijama običnih sudova i nakon prelaska određene starosne granice.

Evropska komisija smatra da su ove regulative u suprotnosti sa zakonom EU i podnijeta je tužba Evropskom sudu pravde.

Izvor Srna
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos