Obeležen Dan pobede u I svetskom ratu

Foto: Tanjug

Uz najviše vojne počasti, himnu Srbije i svečani stroj Garde, venac na Spomenik Neznanom junaku na Avali, položio je izaslanik predsednika Republike Srbije i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića generalni sekretar predsednika Nikola Selaković, u pratnji načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Milana Mojsilovića i komandanta Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane general-majora Duška Žarkovića.

Nakon polaganja venca, u Spomen-knjigu Selaković je napisao:

“Golgota Velikog rata i Vaša pobeda u njemu postali su nezaobilazan deo srpskog duha, identiteta i sistema vrednosti, kao najsvetiji primer požrtvovanja i ljubavi prema otadžbini. Danas kada se Srbija uzdiže, gradi i jača, Vaš primer joj udahnjuje novu snagu i veru u sebe. Večna Vam slava besmrtni junaci.”

Ministar za rad, zaposljavanje, boracka i socijalna pitanja Zoran Djordjevic i gradonacelnik Beograda Zoran Radojicic
FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ bk

Centralnu državnu ceremoniju kod Spomen-kosturnice branilaca Beograda u Prvom svetskom ratu predvodio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorđević.

Naveo je da je Srbija u Prvom svetskom ratu izgubila između 1,1 miliona i 1,3 miliona ljudi, što je, dodaje, predstavljalo jednu trećinu tadašnje populacije naše zmelje.

Činu odavanja počasti pripadnicima oružanih snaga i civilima nevino postradalim tokom Prvog svetskog rata prisustvovali su pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predstavnici Grada Beograda, ambasadori i izaslanici odbrane akreditovani u Srbiji, udruženja opredeljena za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije i brojni građani.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dacic
FOTO TANJUG/ BOJAN STEKIC/ nr

Lovorovi venci povodom državnog praznika – 11. novembra, položeni su i kod savezničkih vojničkih grobalja iz Prvog svetskog rata – na Francuskom vojničkom groblju, kod Spomen kosturnice ruskih vojnika stradalih u Prvom svetskom ratu i na groblju Komonvelta.

Dan pobede u Prvom svetskom ratu obeležava se u čitavom svetu državnim manifestacijama 11. novembra, u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine kada je u 11 sati na snagu stupilo primirje u Prvom svetskom ratu, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Izvor Tanjug
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos