Srdačan, dobar otvoren i prijateljski razgovor

Predsednik Srbije izjavio je u Parizu da je imao “veoma srdačan, dobar, otvoren i prijateljski razgovor” sa šefom francuske države Emanuelom Makronom.

Makron je, prema Vučićevim rečima, želeo najpre da čuje predsednika Srbije, a on je, kako je istakao, rekao da bismo želeli jasno da nam se kaže šta možemo da očekujemo i čemu možemo da se nadamo u budućnosti kada je reč o evropskim integracijama.

Vučić je kasno sinoć u izjavi novinarima rekao da je izložio Makronu detalje inicijative sa Severnom Makedonijom i Albanijom o “mini Šengenu”.

Makron ga je pitao da li očekuje i druge zemlje regiona u toj inicvijativi, a Vučić mu je preneo da se nada tome.

Vučić je uveren da će Makron i javno podržati tu inicijativu.

On je preneo da je večeru koju je Makron ranije priredio za učesnike Pariskog fotruma o miru iskoristio da obavi razgovore s mnogim zvaničnicima iz različtih delova sveta, kao i s generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom, s kojim je razgovarao, pre svega, o Kosovu.

“Najpre sam bio na svečanoj večeri koju je Makron organizovao za sve goste Foruma mira, na kojoj su bili gotovo svi iz regiona. Video sam Komšicća iz BiH, Pendarovskog iz Severne Makedonije, a video sam i Tačija. Ja sam pre svega imao mnogo dobrih razgovora sa prijateljima iz Konga, Jermenije, Nigera, i mnogim drugim afričkim i azijskim prijateljima. Razgovarali smo ne samo o podršci teritorijalnom integritetu Srbije, već i o saradnji i povećanju trgovinske razmene. Pričao sam dugo i sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom o situaciji na Kosovu”, preneo je Vučić, dodajući da je sat i po koliko je trajala večera iskoristio da obavi razgovore s ljudima iz različitih delova sveta.

Potom je, kako je dodao, imao dug bilateralni sastanak s Makronom, koji je prekinut samo zbog telefonskog poziva američkog predsednika Donalda Trampa.

Taj razgovor Vučić je podelio u tri dela.

Prvi kako je ukazao, ticao se sveukupne budućnosti Evrope i šta mi možemo da očekujemo.”Reč koju sam koristio u tome je bila “jasnoć” šta možemo da očekujemo i čemu da se nadamo u bduućnosti”, kazao je Vučić.

On je ukazao da se Srbija od 2000.e nalazi na evropskom putu.

“2003. smo ušli u kampanju, posebno posle smrti Zorana Ðinđića, prema kojoj je trebalo da uđemo u EU 2007.godine, a iz političkih razloga pustili su Bugarsku i Rumuniju, iako nisu bile spremne. Danas je 2019, i iako smo otvorili pristupne pregovore pre šest godina, i otvaramo godišnje po 2, iako smo spremni za četiri poglavlja, promenjena su pravila koja se odnose na nas. A to je da u svakom trenutku mogu kroz poglavlja 23 i 24 da vas ograničavaju. Imaju mogućnost suspenzije i reverzibiliteta, ali to ne koriste. Ovako vas ostave da se nadate brzom napretku”, objasnio je Vučić.

U drugom delu razgovora zatražio je podršku Makrona regionalnoj inicijativi Srbije, Severne Makedonije i Albanije.

“Molio sam Makrona za podršku i uveran sam da ćemo je dobiti javno, jer je incijativa zasnovana na četiri važne slobode koje promoviše EU, a koje su univerzalne. Pokazao sam i šta je je ocenila Svetska banka. Dobili smo zvanični podatak Svetske banke da bi, ako bi u inicijativi imali zapadnobalkansku šestorku, zajednička ušteda iznosila 3,5 milijarde evra, a samo za Srbiju 1,5 milijardi. On me je pitao “planiraš li i očekuješ li i druge”, a ja sam odgovorio “nadamo se”, preneo je Vučić.

On je istakao da se radi o ogromnoj uštedi i da 1,5 milijardi evra za Srbiju znači deset odsto povećanje penzija i 16 odsto povećanja plata odmah.

Treći deo razgovora odnosio se na odnos sa Prištinom.

“Evropa čeka formiranje vlade u Prištini. Verujem da će potom pozvati i jedne i druge da se razgovara i pronađe neki kompromis. Nisam siguran da će biti lako, ali Makron veruje da u ono o čemu smo govorili u Beogradu, a to je da je moguće naći kompromisno rešenje”, naglasio je on.

Takođe, kako dodaje, razgovarali su i o nekim drugim temama.

Tako je preneo Makronu da Srbija nema problema s njegovom otvorenošću i da njegovi intervjui ne smetaju.

“Bolje da stvari raščistimo ranije nego kasnije. Bolje da znamo na čemu smo nego da se lažemo”, rekao je Vučić.

On je ukazao da, ma šta pričali ekstremni nacionalisti, ne možemo lako da preživimo EU, ne zbog pomoći koju dobijamo, već što je naša privreda oslonjena na Uniju.

S druge strane, kako kaže, po prvi put se dešava da raste broj onih koji su direktno protiv EU i da je broj protivnika i pristalica gotovo izjednačen.

Za to, podvlači, ne može samo Srbija biti kriva, te da EU mora razmisliti koliko je doprinela svemu tome nejasnim porukama.

Ukazao je da je i Makronu rekao da kada pita da li EU može da garantuje da će Srbija, ako reši problem Kosova i neke druge, ući u EU 2025, a da na to nije dobijao nikakav odgovor.

“Oni su sami dali rok. Želimo da znamo kada i šta, kako bi mogli narodu da kažemo”, istakao je on.

Vučić je ukazao da o zaključcima razgovora, koji su bili konkretni I dobri, ne može da govori, ali je naveo da Makron odlično razume situaciju.

“Nastavili bi mi još da pričamo da ga nije Tramp zvao. Sat vremena imati bilateralni razgovor s Makronom posle večere je ogromna čast za našu zemlju. Srećan sam što mogu da predstavljam tako dobru i vrednu zemlju. Makron nas je odveo u posebnu salu “Pikaso”, gde uvek obavlja bilateralne razgovore, a ne negde usput na marginama, kako s nekim drugima to radi”, preneo je on.

Istakao je da su dogovorili da do decembra obave veliki telefonski razgovore posle formiranja vlade u Prištini, da bi Makron čuo njegovo mišljenje, i da isplaniraju susret u januaru.

Izvor Tanjug
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos