PIK odbacio zaključke Srpske, Rusija protiv

Foto: Ilustracija/OHR

Ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira /PIK/ smatraju da se zaključci Narodne skupštine Republike Srpske zasnivaju na, kako kažu, pogrešnom tumačenju Dejtonskog mirovnog sporazuma, zbog čega ih odbacuju.

U izjavi ambasadora, sa kojom se Ruska Federacija ne slaže, tvrdi se da BiH uživa suverenitet, a Ustav BiH ne ostavlja prostor za “suverenitet” entiteta, koji pravno postoje samo na osnovu Ustava BiH, te da je to u više navrata potvrdio Ustavni sud BiH.

Upravni odbor PIK-a navodi da je BiH priznata kao suverena država 1992. godine, te je potpisivanjem Dejtonskog sporazuma transformisana “u državu koja se sastoji od dva entiteta” i da su zaključci Narodne skupštine Republike Srpske su, prema mišljenju ambasadora, u suprotnosti sa ovim činjenicama.

“Republika Srpska nema pravo na otcjepljenje i treba da djeluje u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom koji priznaje teritorijalni integritet, političku nezavisnost i suverenitet BiH”, tvrde ambasadori.

Upravni odbor PIK-a dodaje da je Ustavni sud BiH svojim odlukama uspostavio sveobuhvatnu sudsku praksu o BiH, njenim nadležnostima i statusu konstitutivnih naroda, saopšteno je iz OHR-a.

“Odluke Ustavnog suda BiH su konačne i obavezujuće i Narodna skupština Republike Srpske nije u poziciji da bira koje odluke će provoditi, a koje neće. Prisustvo stranih sudija u Ustavnom sudu je utvrđeno Ustavom BiH i nadležnost za odlučivanje o njihovom prisustvu pripada Parlamentarnoj skupštini BiH”, navodi Upravni odbor ovog savjeta.

U izjavi ambasadora se navodi da Republika Srpska na osnovu Dejtonskog mirovnog sporazuma ima obavezu da djeluje u skladu s odlukama institucija BiH i da “pruža svu neophodnu pomoć vlastima BiH kako bi im se omogućilo da poštuju međunarodne obaveze BiH”.

Ambasadori zemalja članica Upravnog odbora PIK-a u potpunosti “podržavaju institucije na nivou BiH koje su potrebne za uspješno funkcionisanje oba entiteta” i pozivaju organe Republike Srpske da se uzdrže od, kako kažu, podrivanja tih institucija.

U izjavi se ističe da ambasadori u potpunosti podržavaju visokog predstavnika i njegov mandat te izražavaju pohvale za “napore visokog predstavnika u implementaciji Dejtonskog sporazuma”.

Ambasadori kažu da pružaju podršku svim agencijama koje su uključene u implementaciju mirovnog sporazuma, te da međunarodna zajednica zadržava neophodne instrumente u svrhu očuvanja provođenja Dejtonskog sporazuma.

Izvor Srna
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos