BiH neophodan jak pravosudni sistem

Foto: Ilustracija

EU je vrlo jasno navela da je BiH neophodan jak pravosudni sistem koji se zasniva na integritetu, nezavisnosti i profesionalizmu, poručila je danas u Sarajevu šef odjeljenja za BiH u Direkciji za proširenje EU Mihaela Matuela otvarajući javnu debatu “Pravo na pravdu”.

Ona je u obraćanju učesnicima javne debate, koju je organizovala Delegacija EU u BiH, izrazila zadovoljstvo zbog velikog odziva, ističući da je to pokazatelj kolika je zainteresovanost za jačanje vladavine prava.

Matuela je naglasila da je to pitanje navedeno kao suštinsko u Mišljenju EU o aplikaciji BiH za članstvo.

“Takođe je neophodno ostvariti konkretne rezultate u borbi protiv korupcije. Zbog toga smo tražili da tim visokih nezavisnih eksperata koje predvodi Rajhard Pribe razmotri stanje pravosudnog sistema i da nezavisno mišljenje o razlozima koji uzrokuju nedostatke u sistemu vladavine prava”, rekla je Matuela.

Ona smatra da su neophodne hitne reforme i da nema vremena za dalja odgađanja s obzirom na to da je EU u Mišljenju jasno stavila do znanja šta je neophodno učiniti u tom pogledu.

“Na vlastima ove zemlje i pravosuđu je da omogućite da svaki građanin BiH može u potpunosti da uživa prava pravne zaštite”, dodala je Matuela.

Javna debata “Pravo na pravdu” počela je video-porukom evropskog komesara za proširenje Johanesa Hana koji je ukazao na fundamentalni značaj jakog pravosudnog sistema u BiH, reafirmišući privrženost Evropske komisije evropskoj perspektivi Balkana.

“Nema napretka na putu ka članstvu u EU bez jake vladavine prava, što Mišljenje EU o aplikaciji BiH za članstvo jasno i odslikava”, poručio je Han.

On je dodao da je današnja konferencija u Sarajevu garancija da svaki građanin može uživati zaštitu ljudskih prava, pozivajući učesnike da pomognu u iznalaženju najboljih rješenja u borbi protiv korupcije i za nepristrasno i profesionalno pravosuđe.

Šef Delegacije EU u BiH Johan Zatler u obraćanju učesnicima podsjetio je da je vladavina prava osnovni postulat EU kojem se mora povinovati svaka nova članica, od čega nije izuzeta ni BiH, ističući da su neophodne ključne reforme u ovoj oblasti.

“Suštinsko pitanje za mene je da li su vlasti ove zemlje spremne da to učine. Sva istraživanja javnog mnjenja pokazuju da građani žele više pravde, transparentnosti i odgovornosti institucija”, rekao je Zatler.

On je naveo da je u BiH često na snazi prebacivanje odgovornosti, što je neophodno promijeniti, te naglasio da je deklarativnu podršku neophodno provesti putem konkretnih aktivnosti, jačanjem sistema pravosuđa u korist građana.

“Jednakost svih pred zakonom je suština. BiH još nije spremna i Mišljenje EU potvrđuje neusklađenost domaćeg pravnog okvira sa standarima EU, kao i nedostatak volje i kapaciteta institucija za sprovođenje zakona da isporuče jasne rezultate, uključujući i oblasti borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije”, rekao je Zatler.

On smatra da bi ovom javnom debatom moglo da se doprinese reformi pravosuđa u kojoj će pomoći međunarodna zajednica, dodajući da će zadatak biti uspješno obavljen samo ako učesnici daju sve od sebe.

Viši nezavisni ekspert EU Rajnhard Pribe rekao je da će njegov izvještaj o stanju u pravosuđu biti gotov do kraja godine, napominjući da je do sada imao brojne sastanke i da današnju javnu debatu vidi kao doprinos u tom pravcu.

On je naveo da je pravosuđe u BiH puno nedostataka, što traži veliki napor da se to prevaziđe.

“To nije nemoguć zadatak i biće potrebna čvrsta odlučnost političara, sudija, tužilaca, nevladinog sektora i javnosti da se to i sprovede. Prema mom mišljenju, još nedostaje političke volje uprkos mnogim naporima unutar sistema da se stvari promijene nabolje”, rekao je Pribe.

On je istakao da vladavina prava nije samo uslov na putu ka EU i način da se privuku sredstva iz pretpristupnih fondova, već predstavlja obezbjeđivanje pravne sigurnosti za građane koji žele priliku za izgradnju prosperitetne budućnosti.

“Prava građana će imati centralno mjesto u našem izvještaju. Mnogo mladih odlazi iz ove zemlje i to ne samo iz ekonomskih razloga, već i zbog manjka pravne sigurnosti, te nedostataka i nefunkcionalnosti sistema vladavine prava u ovoj zemlji”, rekao je Pribe.

On kaže da ga frustrira činjenica da se nakon 10 godina vratio u BiH, a da je ovdje ostvareno vrlo malo napretka, ističući da su mnoge izjave koje čita danas gotovo identične tom periodu s početka 2000. godine.

“Izgubljeno je veoma mnogo vremena”, poručio je Pribe i pozvao učesnike debate da iznesu probleme i prijedloge rješenja koje će svakako uvrstiti u svoj izvještaj.

Debatu “Pravo na pravdu” zajednički su organizovali Delegacija EU u BiH i Instrument Evropske komisije za tehničku pomoć i razmjenu informacija, a okupila je predstavnike civilnog društva, pravosuđa i svih nivoa vlasti u BiH.

Izvor Srna
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos