Pale: Promovisani polaznici škole gusala ”Starina Novak”

Foto: SRNA

U Palama su promovisani polaznici škole gusala, Guslarskog društva “Starina Novak”.

Predsjednik ovog društva, Zoran Golubović, rekao je da školu gusala ovog društva pohađa 16 polaznika, a u subotu uveče je promovisano njih šestoro.

On kaže da je “Starina Novak” jedno od rijetkih društava, koje ima školu gusala, a koju promovišu već drugu godinu.

“Gusle su korijen srpskog naroda, tradicija, istorija i one su govorile kada su svi ćutali. Nažalost, mladi nemaju nekog interesovanja za ovaj tradicionalni instrument i zato činimo sve da im približimo gusle i objasnimo koliki je njihov značaj”, istakao je Golubović.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva, Nenad Vuković, kaže da na području grada postoji nekoliko udruženja, koja se bave očuvanjem gusala kao važnog instrumenta, a jedno od njih je i “Starina Novak”, koje ima dugu tradiciju.

“Raduje nas podmladak, koji imaju u svojoj školi gusala, posebno danas kada je teško naći zainteresovane za učenje i sviranje na tom instrumentu. Podržali smo ovu manifestaciju, jer ovo društvo to zaslužuje”, rekao je Vuković.

Osim mladih guslara, predstavili su se i članovi društva, koji su ostvarili posebne rezultate u ovoj godini – Dragomir Maksimović, Dušan Pejić, koji je i najuspješniji student Filozofskog fakulteta u istoriji i Vaso Đondić, šampion guslara Republike Srpske.

Pejić kaže, da se na ovakvim manifestacijama, pokazuje srpska sloga, koja je glavna odlika srpske tradicije i patrijarhalnog duha, koji je do danas održao srpski narod.

On navodi da je kroz gusle zavoleo narodnu književnost, da u porodici nije niko bio guslar, ali da je od malena imao priliku da sluša zvuke gusala.

Mlada guslarka, LJubica Cvjetović, kaže da se dvije godine bavi guslanjem, da njen otac i stric pjevaju uz gusle i da je od njih naslijedila talenat.

Projekat obuke polaznika škole gusala, Guslarskog društva “Starina Novak” Pale, podržali su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, grad Istočno Sarajevo i opština Pale.

Guslarsko veče uveličali su i upotpunili gosti – narodni guslar i šampion guslara svih zemalja u ovoj godini, Maksim Vojvodić, studentkinja teatrologije, Isidora Davidović i pjesnikinja, Milada Tandarić Kapetanović.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos