101 godina od prisajedinjenja Vojvodine

Foto: Tanjug

Na spomen-ploču u centru Novog Sada danas su položeni vijenci povodom 25. novembra, dana kad je 1918. godine Velika narodna skupština Srba, Bunjevaca i drugih Slovena Banata, Bačke i Baranje donijela odluku o prisajedinjenju Vojvodine Kraljevini Srbiji.

Vijence su položili gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i predsjednik Skupštine grada Zdravko Jelušić zajedno sa predstavnicima Saveza udruženja potomaka ratnika Srbije od 1912. do 1920. i Bunjevačkog nacionalnog savjeta.

“To je istorijska odluka koja je opredelila sudbinu naših predaka, ali i budućih generacija. Ostajemo na istom putu koji je tada zacrtan, na putu borbe za slobodu, istinu i za mir”, rekao je Vučević, poslije polaganja vijenaca kod spomen-ploče na novosadskom Trgu slobode.

On je istakao da je činom prisajedinjenja Vojvodina dobila priliku da se razvija kao demokratska zajednica.

“U toj zajednici svako može da priča na svom jeziku i ispoveda svoju veru. U radu Velike narodne skupštine učestvovali su delegati iz svih krajeva, ali smo tada prvi put imali žene kao predstavnice građana, njih sedam, što je tada bilo nezamislivo za Evropu”, naveo je Vučević.

Prema njegovim riječima, na današnjoj generaciji je obaveza da čuva raznolikost u Vojvodini.

“Moramo da se dobro razumemo iako ne govorimo istim jezicima. Da pokažemo da ovde Evropa živi oduvek i da mi vrednosti koje ona promoviše živimo kroz vekove”, naglasio je Vučević.

Potpredsjednik Bunjevačkog nacionalnog savjeta Mirko Bajić naglasio je da su Bunjevci dali neprocjenjiv doprinos da prostori današnje Vojvodine budu prisajedinjeni Kraljevini Srbiji.

“Bunjevci poštuju i vole svoju matičnu državu Srbiju, a zahvalni smo što i država nas prihvata kao autohtonu nacionalnu manjinu sa svim pravima, koja ima i većinski, srpski narod”, rekao je Bajić.

Predsjednik Udruženja potomaka ratnika Srbije od 1912. do 1920. Goran Maksimović istakao je da je 25. novembar 1918. godine najznačajniji datum u savremenoj srpskoj istoriji.

“Verujem da će taj datum postati veliki državni praznik, za šta je već pokrenuta odgovarajuća procedura”, podsjetio je Maksimović.

Povodom 101 godine od prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji danas će ulaz na izložbu “Od sna do jave” u Muzeju prisajedinjenja biti besplatan.

Istovremeno u Muzeju Vojvodine biće izvedena predstava “Velika narodna skupština u Novom Sadu 1918”.

Srpsko narodno pozorište /SNP/ će povodom prisajedinjenja organizovati Svečanu akademiju.

U programu pod nazivom “Prisajedinjenje – drugi vek”, koji će biti održan na sceni “Jovan Đorđević”, učestvovaće Hor i Orkestar Opere SNP-a.

Izvor Srna
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos