Posle Albanije, zemljotres i u BiH – 5,2 po Rihteru!

Foto: SRNA

Nakon niza zemljotresa sa epicentrom u Albaniji, danas u 10:19, jako i dugotrajno podrhtavanje tla, osetilo se i u Bosni i Hercegovini.

Prema podacima Evropskog mediteranskog seizmološkog centra (EMSC), zemljotres je bio jačine 5,2 stepena po Rihteru.

Epicentar je bio na području Hercegovine, 11 kilometara od Nevesinja i 77 kilometara južno od Sarajeva, na dubini od 10 km, prenosi Klix.ba.

Zemljotres je zatresao zgrade, a njihanje je trajalo prilično dugo, zbog čega su u mnogim gradovima stanovnici istrčali na ulice.

Zemljotres sa magnitudom 5,5 stepeni po Rihterovoj skali, koji je imao epicentar južno Nevesinja, mogao je da napravi štetu, rekla je Srni načelnica Odjeljenja za opservatorsku seizmologiju u Hidrometeorološkom zavodu Republike Srpske, Snježana Cvijić Amulić.

Ona je rekla da nema detaljnijih informacija o eventualnoj šteti, koje sigurno ima u epicentralnoj zoni u Nevesinju, te da je potrebno da se čuju sa lokalnim stanovništom.

“Potres sa ovim intenzitetom može da napravi štetu na objektima, to je već sedam i možda čak i 7,5 stepeni po Merkaliju. Prva oštećenja se javljaju na slabije građenim objektima i starim objektima na šest stepeni. Dakle, sigurno ima štete u epicentralnoj zoni”, kaže Amulićeva.

Ona je navela da se zemljotres osjetio i u Banjaluci i sigurno u cijeloj BiH.

Iz Republičke uprave navode da je registrovana šteta u vidu polomljenih crepova na krovovima i naprsnuća na starijim kućama.

Zemljotres sa epicentrom u jugozapadnom dijelu Nevesinja registrovan je u 10.19 časova, a osjetio se i u ostalim opštinama istočne Hercegovine, rečeno je Srni u Republičkom Hidrometeorološkom zavodu. 

Načelnik opštine Nevesinje, Milenko Avdalović, izjavio je Srni da je u Nevesinju usljed zemljotresa koji je pogodio ovo područje nanesena šteta, te da danas neće biti nastave u nevesinjskim školama.
“Treslo je dobro, ne pamtim da je ikad ovako”, rekao je Avdalović.

On je naglasio da se zasad zna da su popucali zidovi na Muzičkoj školi, Osnovnoj školi i Gimnaziji, te su đaci pušteni kući.

“Jedan čovjek je već došao u opštinu i tvrdi da mu je srušena kuća”, istakao je Avdalović.

Načelnik opštine Nevesinje je dodao da će u narednim danima biti snimljen teren i evidentirana šteta.

Mještani Nevesinja kažu da je bilo stravično, da su letjeli crijepovi sa kuća i namještaj u kućama.

Načelnik opštine Ljubinje, Darko Krunić, rekao je Srni da će učenici u drugoj smjeni iz osnovne škole u ovoj opštini biti oslobođeni nastave zbog eventualne opasnosti od ponavljanja zemljotresa.

Krunić je rekao da je nastavno osoblje u trenutku kada se osjetio zemljotres izvelo učenike na bezbjedno mjesto gdje su proveli 45 minuta.

On je rekao da je u Ljubinju, usljed zemljotresa, sa jedne zgrade pao odžak na obližnji automobil, ali niko nije povrijeđen.

Prema njegovim riječima, na školama je zabilježena materijalna šteta u vidu naprsnuća zidova i pada gipsanih ploča sa plafona.

Zamjenik načelnika opštine Berkovići, Bojan Samardžić, rekao je Srni da su učenici iz osnovne i srednje škole u ovoj opštini oslobođeni nastave zbog predostrožnosti.

On je rekao da je na osnovnoj školi zabilježena manja materijalna šteta.

Samardžić je naveo da je u Berkovićima zabilježena šteta u vidu naprsnuća zidova na objektima starije gradnje. 

Izvor SRNA/Tanjug
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos