Berlin i Pariz reformišu EU

Foto: Twitter

Nakon francuskog predloga o reformi politike proširenja, pred zemljama članicama EU, našao se još jedan dokument, ovog puta o preispitivanju funkcionisanja cele EU.

Nacrt dvogodišnje “Konferencije o budućnosti Evrope”, zajednički su sastavili Pariz i Berlin, a cilj je jačanje jedinstva i suvereniteta EU, navodi Politiko.

U pitanju je zajednička inicijativa Francuske i Nemačke o funkcionisanju EU i mogućim neophodnim promenama, koje bi mogle da uključuju čak i izmenu Ustava EU.

Konferencija bi, kao se navodi u dokumentu, trebalo da razmotri sva pitanja koja bi “usmerila budućnost Evrope u pravcu većeg jedinstva i suvereniteta” kao što su uloga EU u svetu, bezbednost, susedstvo, digitalizacija, model socijalne tržišne ekonomije, klimatske promene, migracije, borba proitiv nejednakosti, vladavina prava i evropske vrednosti.

Inicijativa se, prema dokumentu u koji je imao uvid briselski portal Politiko, sastoji od dve faze.

Prva faza bi se fokusirala na demokratsko funkcionisanje EU, odnosno na pitanje metodologije izbora za ključne EU pozicije, kako bi se prevazišao jaz, koji je nakon ovogodišnjih evropskih izbora postojao među EU institucijima, pri čemu se Evropski parlament zalagao za takozvani “princip vodećih kandidata” i žestoko suprotstavio EU liderima koji su na vodeće funkcije briselskih institucija, prvenstveno Evropske komisije, nakon političkih pregovora i “trgovine” postavili ličnosti koje nisu učestvovale u trci za evropske izbore.

Nemačko-francuski predlog zato ide u pravcu razmatranja sistema vodećih kandidata, ali i transnacionalnih lista, za šta se od početka zalagao francuski predsednik, Emanuel Makron.

Druga faza nemačko-francuske inicijative, za fokus bi imala preispitivanja “prioriteta u politici”, a trebalo bi da bude okončana u naredne dve godine.

Dokument predstavljen na dve strane, ne sadži mnogo detalja, ali poziva na “Konferenciju o budućnosti Evrope” koja ima “velike ambicije”, koju bi vodio “viši EU zvaničnik” uz učešće eksperata, Evropskog parlamenta, Evropske komisje i Saveta.

Politiko ocenjuje da ovaj zajednički dokumet Pariza i Berlina predstavlja način da se prevaziđu postojeće tenzije i mimoilaženja u stavovima Francuske i Nemačke.

Očekuje se da će lideri EU na samitu u decembru razmotriti ovu inicijativu.

Ostaje da se vidi i da li će i na koji način zemlje kandidati za članstvo u EU biti u mogućnosti da učestvuju u razgovorima o budućnosti EU.

Hrvatska, koja od sledeće godine preuzima predsedavanje EU, već je poručila da “Konfrencija o budućnosti EU” nije forum za učešće zemalja koje nisu članice EU i da bi se sa njima o pitanju zajedničke budućnosti moglo razgovarati u drugim formatima.

Izvor Tanjug
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos