Potvrđen mandat nove Evropske komisije

Tanjug/Lajen

Evropski parlament podržao je sa 461 glasom “za”, 157 glasova “protiv” i 89 “uzdržanih” novi saziv Evropske komisije.

Evropska komisija, na čelu sa predsednicom Ursulom fon der Lajen, započeće svoj petogodišnji mandat 1. decembra.

Kraj mandata novog saziva Evropske komisije predviđen je za 31. oktobar 2024. godine.

Evropski parlamentraci su na plenarom zasedanju u Strazburu glasali za davanje mandata celom novom sazivu Evropske komisije, uključujući i predsednicu Ursulu fon der Lajen, šefa diplomatije EU Žosepa Borela i 25 nominovanih komesara.

Tim Ursule fon der Lajen podržale su najveće političke grupe u Evropskom parlamentu – Evropska narodna partija, Socijaldemokrate i Liberali, dok je grupa Zelenih ostala uzdržana.

Prethodno je predsednica Ursula fon der Lajen predstavila Evropskom parlamentu svoj tim komesara, kao i program za narednih pet godina rada Komisije.

Kao prvi od fokusa nove Komisije fon der Lajen je navela proširenje EU na Zapadni Balkan.

Ona je, predstavljajući program nove Evropske komisije, poručila da vrata EU za Zapadni Balkan “ostaju otvorena”.

“Moramo pokazati našim prijateljima na Zapadnom Balkanu da delimo isti kontinet, istu istoriju, istu kulturu i delićemo istu sudbinu. Naša vrata ostaju otvorena”, poručila je fon der Lajen.

Dodala je da je zadovoljna što će iskusne diplomate kao što su novi šef diplomatije EU Žozep Borel i komesar za proširenje i susedstvo Oliver Varhelji promovisati i štiti EU interese i podržati partnere EU.

Izabrani članovi nove Evropske komisije prošli su proceduru ispitivanja ličnih i profesionalnih sposobnosti neophodnih za preuzimanje vodećih uloga u različitim oblastima EU politike, kao i proveru eventualnog postojanja konflikta interesa.

U timu Ursule fon der Lajen nalaze se predstavnici 27 država članica.

Velika Britanija i pored zakonskih obaveza i posebnog dogovora u okviru pregovora o Bregzitu niije imenovala svog kandidata za evropskog komesara.

Novoizabrana predsednica Evropske komisije zahvalila je odlazećem predsedniku Žan Klod Junkeru na doprinosu jačanju EU i pozvala na “novi početak Evrope”.

“Mi smo spremini, još važnije, Evropa je spremna. Hajde da počnemo da radimo”, zaključila je fon der Lajen.

Ursula fon der Lajen kaže da je nova Evropska komisija “geopolitička” i da je rodno balansirana sa samo jednim muškim komesarom više u odnosu na žene.

Izvor Tanjug
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos