Nastavak suđenja za zločine nad Srbima u selu Čemerno

Foto: Srna/Sud BiH

U Sudu BiH danas će biti nastavljeno suđenje optuženima za zločine nad srpskim civilima u ilijaškom selu Čemerno u junu 1992. godine.

Tužilaštvo BiH tereti DŽemala Hadžića, Teufika Turudića, DŽemala Smolu, Senada, Harisa i Benjamina Sikiru, Enesa Duraka, Mirsada, Nusreta i Mirzeta Bešliju, te Hamdiju Spahića da su krajem maja i u prvoj polovini juna 1992. godine zajedno sa drugim licima svjesno učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu u selu Čemerno.

Optužnica bivše pripadnike Teritorijalne odbrane i aktivnog i rezervnog sastava policije tadašnje BiH tereti da su 10. juna 1992. godine napali Čemerno u kojem su ubili 30 Srba, među kojima je najmlađa žrtva imala 16, a najstarija više od 80 godina.

Ubijeno je desetak žena, a u napadu je paljena pokretna i nepokretna imovina Srba koji su mučeni i ubijani.

Na suđenju održanom 14. novembra, svjedok Tužilaštva BiH Mila Dačić rekla je da je dva dana nakon napada na to selo na televiziji gledala sahranu ubijenih Srba, među kojima su bili i članovi njene najuže porodice i rođaci.

Ona je navela da su joj ubijeni otac Đorđo Bunijevac, majka Koviljka, brat Goran, stric Rajko, strina Mirosava i njeni sinovi Ranko i Milan sa suprugom Slavojkom.

Dačićeva je rekla da su u napadu na selo Čemerno ubijeni i Raševići, Trifkovići i Damjanovići.

Ona je izjavila da je od strica Radeta kasnije saznala da su ubijeni na najbrutalniji način, maljevima i sjekirama, a da joj je stric Aćim ispričao kako su muslimani prelazili preko trapa u kojem se on sakrio.

Izvor Srna
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos