Europol: Droge i “balkanski kartel”

Foto: Ilustracija

Dok su kolumbijske i italijanske kriminalne grupe istorijski igrale centralnu ulogu u trgovini i distribuciji kokaina, u skorije vreme grupe iz drugih zemalja, poput Albanije, Britanije, Holandije, Turske i drugih, postaju sve značajnije, navodi se u novom izveštaju o evropskom tržištu narkotika, koji su sastavili Evropski centar za pracenje droga i Europol.

Među ovim grupama pominju se i grupe koje dolaze iz Srbije, uz albanske, britanske, holandske, francuske, irske, marokanske, srpske, španske i turske organizovane kriminalne grupe.

Portal B92 prenosi da je Srbija u tom izveštaju pomenuta na nekoliko mesta, a istaknuto je da kriminalci iz Srbije dobro sarađuju sa “kolegama” iz drugih država bivše Jugoslavije, pa su ih zbog toga evropski policajci prozvali i “Balkanski kartel”.

Srbija se, najpre pominje u delu izveštaja koji se bavi trgovinom kokainom, u kontekstu da ozbiljni igrači na tom tržištu, osim “tradicionalnih glavnih igraca”, sasvim sigurno postaju i zemlje albanskog govornog podrucja i Srbija.

Pri tom se napominje i da su svi “lokalni” pripadnici organizovanih kriminalnih grupa postali sposobni da sami vrše nabavljanje, krijumcarenje i distribuiranje droge iz zemalja Latinske Amerike do krajnjeg odredišta – najčešce EU.

Govoreći o Evropskoj uniji, prema podacima iz Češke, pripadnici srpskih organizovanih kriminalnih grupa već su preuzeli kontrolu nad tržištem kanabisa u toj zemlji, a takođe su među vodećima kada je reč o krijumcarenju kanabisa u EU.

Srbija se takođe pominje i kao važna na “Balkanskoj ruti” kretanja droga, koja počinje u Turskoj, a pripadnici njenih organizovanih kriminalnih grupa tesno sarađuju s organizovanim kriminalnim grupama albanskog govornog područja i sa bugarskim kriminalnim grupama.

“Balkanski kartel”, kako se navodi, čine kriminalne grupe s prostora bivše Jugoslavije, odnosno najzastupljeniji su Srbi, Hrvati i Crnogorci, koji odlično sarađuju međusobno, ali i sa “susednim” kriminalnim grupama: Albancima, Bugarima, Italijanima.

Glavne lokacije na kojima “Balkanski kartel” operiše u Evropi su prema izveštaju Španija, Holandija, Nemačka, Austrija i Hrvatska, kao i Peru i Brazil u Južnoj Americi.

Ističe se da je “Balkanski kartel” razvio i poseban tim poslovanja “crowdsourcing”, koji podrazumeva da nekoliko dilerskih mreža iz više država zajednički investira u velike pošiljke kokaina iz Latinske Amerike.

Takođe, njihovih tragova ima i u zemljama u kojima je kokain izuzetno jeftin, poput Kolumbije, Dominikanske Kolumbije i Ekvadora.

Najviše srpskih pripadnika organizovanih kriminalnih grupa, prema izveštaju, ipak ima u Brazilu gde su “glavni” u luci Santos.

U dokumentu se dodaje da je godišnje tržište narkotika u EU vredno najmanje 30 milijardi evra, kao i da je identifikovano najmanje 5. 000 organizovanih kriminalnih grupa koje su direktno uključene u prodaju droge.

Izveštaj napominje da se uprkos merama za suzbijanje narkotika potražnja ne smanjuje, a da se ponuda poboljšava, kao i da je proizvodnja kokaina u Južnoj Americi i heroina u Avganistanu dostigla istorijske vrhunce.

Izvor Tanjug
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos