Srbija ozbiljan kandidat i važan partner EU!

Foto: Tanjug

Ministarka za evropske integracije Srbije, Jadranka Joksimović, sastala se sa delegacijom Evropskog parlamenta, koju su činili poslanik i predsedavajući političke grupe EPP u EP, Martin Veber i izvestilac za Srbiju, Vladimir Bilčik.

Jadranka Joksimović je upoznala sagovornike sa trenutnom situacijom u procesu evropskih integracija (EI) i planovima i aktivnostima Srbije u nastavku pristupanja. Istakla je, da je Srbija opredeljena da nastavi EI i sprovodi reforme, koje razumemo kao najbolji model za napredak, ali i sveukupni razvoj države i društva.

Ukazala je da su za Srbiju i građane posebno važne reforme u segmentima vladavine prava, reforme pravosuđa, borbe protiv kriminala i korupcije, slobode medija i ekonomije i da se njima posvećuje poseban značaj.

Učinak reformi u navedenim oblastima prepoznali su, prema njenim rečima, i strani investitori kroz povećan interes za ulaganje u srpsku privredu.

Ministarka smatra i da bi upravo zbog pozitivnih rezultata reformi – pre svega u vladavini prava, Srbija do kraja godine – od četiri tehnički pripremljena poglavlja, trebalo da otvori jedno ili dva. U tom smislu, ona očekuje da će do kraja godine – tada se završava predsedavanje Finske Savetom EU, biti održana Međuvladina konferencija.

Beograd, 2. decembra 2019 – Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimovic sastala se danas sa delegacijom Evropskog parlamenta koju cine izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilcik i poslanik i predsedavajuci politicke grupe EPP u Evropskom parlamentu Manfred Veber. FOTO TANJUG / RADE PRELIC / bb

Time bi se potvrdilo i da će nova EK nastaviti da sprovodi kredibilnu politiku proširenja – akt koji je 2018. godine ustanovila prethodna. Joksimovićeva je, takođe, istakla važnost pozitivnih izjava novog predsednika EK, Ursule von der Lajen, o evropskoj budućnosti regiona.

Osim toga, Joksimovićeva je konstatovala i da je Međuresorna radna grupa za saradnju i ispunjavanje preporuka Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava, donela konkretne zaključke, koji se odnose na poboljšanje izbornih uslova što je, pre svega, odgovorno prema građanima Srbije.

Jadranka Joksimović je precizirala i da bi za Beograd bilo jako bitno da EU predoči svoje interese i utvrdi model nastavka politike proširenja. Rekla je da Srbija razume okolnosti u kojima je EU i njenu potrebu da se menja, ali i da očekujemo da se dodatno ne usporava proces pristupnih pregovora Srbije.

Ministarka za evropske integracije istakla je da incijativa predsednika Aleksandra Vučića, koju su podžali premijeri Severne Makedonije, Zoran Zaev i Albanije, Edi Rama, jeste najbolji primer opredeljenja Srbije da – u skladu sa najboljim vrednostima i tekovinama EU, podstakne i osnaži regionalnu saradnju i povezivanje u regionu, jer su slobodan protok ljudi, robe i kapitala osnovne vrenosti EU.

Beograd, 2. decembra 2019 – Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimovic sastala se danas sa delegacijom Evropskog parlamenta koju cine izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilcik i poslanik i predsedavajuci politicke grupe EPP u Evropskom parlamentu Manfred Veber. FOTO TANJUG / RADE PRELIC / bb

Članovi delegacije EP, Veber i Bilčik, apostrofirali su da je evropska perspektiva Srbije važna – kako za samu EU, tako i za region. Poseta delegacije EP i grupacije EPP, neposredno po formiranju EK, upravo to i potvrđuje.

Naglasili su da napredak Srbije u procesu EI treba da bude valorizovan u skladu sa postignutim rezultatima, čime bi se obnovio kredibilitet posvećenosti EU politici proširenja. Istovremeno, potvrdili su da će EP nastaviti da podržava evropski put Srbije.

Ocenili su, da se Srbija potvrdila kao pouzdan kandidat za prijem u EU, država na koju EU računa i važan činilac stabilnosti regiona. Istovremeno, akcentovali su i da će politika proširenja biti jedan od prioriteta u radu EP i nove EK .

Veber i Joksimović su se saglasili da je SNS veoma aktivna i značajana pridružena članica EPP, što je dodatna platforma saradnje i boljeg uvida u pravce evropske politike.

Izvor Tanjug
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos