Prvo presađivanje testisa u Srbiji, drugo u svetu!

Prva transplantacija testisa u Srbiji, a druga te vrste u svetu uspešno je urađena u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj.

Muškarac (36) kome je transplantiran testis, organ je dobio od jednojajčanog blizanca, zbog čega neće morati da prima imunosupresivnu terapiju, koja se inače daje nakon transplantacije.

Transplantacioni tim predvodio je doktor Miroslav Ðorđević iz Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj, a u timu su bili lekari sa Harvarda, Branko Bojović i Diken Ko.

Ðorđević je pojasnio, da je transplantacija trajala šest sati, da je urađena 3. decembra, da se pacijent oseća dobro i da je transplantirani organ već u funkciji.

Jedan brat je rođen sa dva testisa, drugi sa jednim testisom lošeg kvaliteta, te ga je izgubio, još dok je bio dete. Skoro 30 godina on je na hormonskoj terapiji, da bi mogao normalno da funkcioniše.

Sve je proteklo uspešno. Pregledi i razne analize pokazuju da je presađeni organ vitalan, da su krvni sudovi potpuno u funkciji. Laboratorijske analize hormonskog statusa pokazuju da testis luči testosteron. Možemo da kažemo da je naš projekat uspešno završen.

Prof. Dr Miroslav Đorđević

Podseća, da je prva transplantacija testisa u svetu urađena 1978. godine, takođe kod jednojajčanih blizanaca.

Transplantacija testisa je deo projekta koji se realizuje od 2011, godine, a koji se tiče transplantacije genitalnih organa.

Ðorđević kaže da se na ovome neće stati i da se tim lekara sprema da uradi transplantaciju penisa kod transrodne osobe.

Direktor klinike u Tiršovoj, Siniša Dučić, rekao je da je transpaltacija najizazovija grana hirurgije.

Dodao je da se u toj insituciji rade i transplantacija bubrega, da je 2017. godine urađena i prva transplantacija materice u Srbiji, a žena kojoj je presađen taj organ, nakon 15 meseci dobila je dete.

Ministar zdravlja Srbije, Zlatibor Lončar, sastao se sa lekarima koji su uradili transplantaciju testisa. On im je čestitao na uspešno obavljenoj intervenciji, a razgovarali su i o daljem razvoju transplantacionog programa u Srbiji.

Izvor Tanjug
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos