Stanić: Handkeove knjige su istinski pogodile Zapadno javno mnjenje

Foto: SRNA

Predsjednik Matice srpske, Dragan Stanić, rekao je danas u Gračanici, na akademiji posvećenoj nobelovcu, Peteru Handkeu, da je Handke nevjerovatnom pronicljivošću uvidio kako se Srbima nanosi nepravda, iz čega su nastale knjige, koje su istinski pogodile zapadno javno mnjenje i dovele do toga da i zajedno sa Srbima bude izložen procesu demonizacije. 

Stanić je na akademiji, koju su organizovali Matica srpska, Biblioteka Matice srpske i Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada, citirao riječi iz jedne od Handkeovih knjiga, da ga je “nešto vuklo da zaviri iza ogledala”, što mu je donijelo da bude poput Srba – sve više proganjan na Zapadu.

“Njegov stav je izazov za zapadne zvaničnike”, rekao je Stanić i naveo da su Srbi od Handkea dobili iskaze koji nedvosmisleno prepoznaju vrijednosti i sve što je nastalo na Kosovu i Metohiji.

On je podsjetio na Handkeove riječi: “Ako uopšte postoji neki narod na Balkanu, koji je otvoren i prema istoku, i prema zapadu, i prema jugu, i prema severu i koji ima osetljivosti i poštovanja prema ostatku sveta, to je u Srbiji, ne u Hrvatskoj i ne u Sloveniji”.

“Srbija je zemlja toplog srca, tolerantna u svojoj istoriji, Srbija, ne Hrvatska ili Slovenija, primila je Jevreje u Drugom svetskom ratu… Ono što je Srbima učinjeno u poslednje dve decenije, predstavlja ogromnu nepravdu, a poređenje Srbije sa nacističkom Nemačkom, predstavlja nepravdu do samog neba”, podsjetio je Stanić na Handkeove riječi.

Stanić je naveo, da Handke nije rekao da nema etničkog čišćenja, da nema zločina, već je govorio da se o tome mora uravnoteženo suditi, a “ne onako kako je to radio Haški sud, koji je izgubio svaki moralni i pravni dignitet”.

ГРАЧАНИЦА, 10. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ – У Грачаници је данас одржана академија посвећена нобеловцу Петеру Хандкеу.

Stanić je naglasio da su Srbi sa Handkeom dobili “nešto najviše što se može dobiti, vrlo strogog čoveka koji neće odstupiti od svog stava”.

“On je prepoznao, da u nama ima nečega po čemu nas od Svetog Save prepoznaju i da to moramo čuvati kao najveću vrednost savremenog sveta, jer ne moramo da se menjamo da bi bili moderni i postmoderni ljudi, jer mi imamo zavet na koji nas Peter Handke ohrabruje”, rekao je Stanić, zaključujući da su Srbi dobili još jednog “odvažnog Srbina” u kulturološkom smislu.

Bivši predsjednik Privremenog organa opštine Orahovac, Dejan Baljošević, koji je Handkeu bio prvi srpski domaćin na Kosovu i Metohiji, rekao je da se prilikom prvog susreta, osjećao niskim i nedostojnim, jer je pomislio da je ugostio još jednog čovjeka sa Zapada, koji je u Orahovac došao da se sladi srpskom mukom.

“Prevario sam se i postideo, posebno kada je 2007. godine poklonio 50.000 evra, nagradu koju je dobio od jedne nemačke fondacije, i kada mi je rekao: `Ne plaši se, to je samo sitan mali novac`”, rekao je Baljošević, naglašavajući da je Orahovačka župa, posebno Gornja srpska mahala u Orahovcu i Velika Hoča, postala dio Handkeove duše.

Profesor Slobodan Kostić, koji je bio član žirija Vidovdanskog pesničkog bdenija 2009. godine, kada je Handkeu dodijeljen Zlatni krst kneza Lazara, rekao je u nadahnutoj besjedi, da Srbi sa Kosova i Metohije, moraju iščitati svaku Handkeovu ispisanu riječ, jer su ispisane njegovim nadahnućem i odlučnošću da istina o Srbima sa Kosova i Metohije mora biti samo jedna.

“Ipak, kad sve ovo prođe, ostaće Handke, ostaće Srbija, jer je Srbija u knjigama Nobelovca, Petera Handkea, dobila još jednu istorijsku čitanku”, rekao je Kostić.

Na Akademiji, kojoj je prisustvovalo stotinjak mještana Gračanice, svoje stihove, koji liče na pisanu riječ Petera Handkea, govorili su upravnik Biblioteke Matice srpske, Selimir Radulović, upravnik Srpskog narodnog pozorišta, Zoran Đerić, direktor Doma kulture u Gračanici, Živojin Rakočević, a citate iz knjiga Petera Handkea, čitale su glumice Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, Sonja Damjanović i Jelena Srećkov.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos