Napadima na Handkea, brane svoje ostrašćeno ratno izvještavanje

Foto: Tanjug/AP

Poznata srpska novinarka, Ljiljana Smajlović, ističe da američki i drugi zapadni novinari, iz ratova u bivšoj Jugoslaviji, napadima na Nobelovca, Petera Handkea, žele da odbrane svoje ratne karijere, kada su izvještavali ostrašćeno i jednostrano.

Prema njenim riječima, Handkeova nagrada prijeti da sruši taj njihov oreol da su bili na jedinoj pravoj strani i da legitimizuje činjenicu da se može i drugačije gledati na taj rat.

“Oni su se tu do kraja otkrili i rekli – `nepodnošljivo je da ne budu Srbi za sve krivi`. To je, naravno, pozicija koja mora sa godinama i kroz istoriju da doživi poraz”, izjavila je Smajlovićeva Srni.

Ona je navela, da napadi američkih i drugih zapadnih novinara, iz ratova u bivšoj Jugoslaviji, na Handkea, govore o njihovoj mržnji prema Srbima.

“Oni su napravili mit o sebi kao o hrabrim zastupnicima jedne potpuno nevine i čiste strane, koja je bila isključivo žrtva i na tome su napravili neverovatne karijere”, rekla je Smajlovićeva.

Ona je dodala, da je sa identitetom i profesionalnom reputacijom tih zapadnih novinara, povezano to, da ne smije da se naruši ta slika o Srbima kao jedinim krivcima, jer onda njihovo svrstavanje dolazi u pitanje, a posebno njihova ostrašćenost.

“Oni sada, što je stvarno upadljivo, sa još većom ostrašćenošću brane onu svoju nekadašnju ostrašćenost. Ovo je sada neka divljačka mržnja prema Handkeu, koja je, u stvari, samo drugi pojavni oblik one mržnje prema Srbima”, ocijenila je Smajlovićeva.

Ona ističe, da postoji jedan broj svjetski poznatih novinara, koji su karijere izgradili na tome, što su predstavljali da je u građanskom ratu u bivšoj Jugoslaviji kriv samo jedan narod i da su samo njegovi pripadnici činili zločine, dok je sve loše, što su učinili drugi, bilo “usputno i slučajno u vrtlogu rata”.

“Meni je, na neki način, drago što se to potpuno razotkrilo. Oni su uvek pisali kao da su Srbi jedini krivci, ali nisu to tako tvrdo izgovarali”, rekla je ona.

Smajlovićeva je istakla da će svakome vremenom biti jasno, da ne postoji sukob u kom je krivica samo na jednoj strani, da ne postoji građanski rat u kom je samo jedna strana kriva, te da nijedan rat nije tako čist.

Ona je napomenula da je na nju najjači utisak ostavila činjenica da Piter Mas, bivši dopisnik “Vašington posta”, a sadašnjeg američkog sajta “Intersept”, koordiniše cijelu akciju protiv Handkea i svakodnevno agituje.

Smajlovićeva je podsjetila, da je Mas napisao nekoliko tekstova na “Interseptu” protiv Handkea, da istražuje piščev život, želeći da nađe još nešto kompromitujuće, pretražuje njegove potvrde o tome gde je spavao, kada je bio u Republici Srpskoj.

Ona je dodala da Mas sa najvećom strašću progoni Handkea i Švedsku akademiju, koja mu je dala Nobelovu nagradu.

“On je otvorenije rekao o čemu se radi. On je na kraju u nekom od tih svojih šest ogromnih tekstova napisao – `Handke pokušava da preokrene istoriju i da tvrdi da nisu Srbi glavni i jedini krivci`”, napomenula je Smajlovićeva.

U napade protiv Handkea, osim Masa, uključili su se i bivši ratni izvještači zapadnih medija, kao što su Kristijan Amanpur, Samanta Pauer i drugi, koji su jednostrano izvještavali za vrijeme ratova u bivšoj Jugoslaviji, posebno u BiH.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos