Svečana akademijau SANU, posvećena Svetom Savi

Foto: Tanjug

Svečana akademija, “800 godina od posvećenja Svetog Save za prvog srpskog Arhiepiskopa”. održana je danas u Svečanoj sali. Srpske akademije nauka i umetnosti.

Akademiju je otvorio predsednik SANU. Vladimir Kostić. koji je naglasio da u istorisjkom protoku naroda, celina i država postoje događaji, koji menjaju tok i pravac istorije.

“Nakon takvih događaja, više ništa nije isto. Jedan od takvih događaja je i 800 godina od autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve i 800 godina od posvećenja Svetog Save, za prvog srpskog arhiepiskopa. Okolnosti i politički kontekst, u kom se sve to odigravalo, isijavaju neizbežnost aktuelnosti koja srednevekovna svrstavanja prepoznaje i kao deo uzroka za migrene koje trenutno muče Srbiju” rekao je Kostić.

Beograd, 12. decembra 2019. – Predsednik SANU Vladimir Kostic na svecanoj akademiji u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti povodom 800 godina od posvecenja Svetog Save za prvog srpskog arhiepiskopa. FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ bk

 

Prema njegovim rečima, iz magme, iz koje će se iznedriti samostalna srpska država, zasnovana na, “za to vreme”, inheretnoj komplementarnosti svetovne i crkvene vlasti, ipak se probija ime Rastka Nemanjića, potonjeg monaha Save, čija je misija u privremenom središtu vizantijskog cara bila ključna, da Srbija dobije autokefalnu crkvu.

“Ovaj svetac je ispunio toliki prostor naše samosvesti identiteta i istorijskog kontinuiteta da su istina, ali i legenda, o njegovom delovanju, jednostavno, bez pandana”, kazao je Kostić.

Beograd, 12. decembra 2019. – Predsednik SANU Vladimir Kostic na svecanoj akademiji u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti povodom 800 godina od posvecenja Svetog Save za prvog srpskog arhiepiskopa. FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ bk

 

Akademik, Ljubomir Maksimović, potpredsednik SANU, napomenuo je, da je pre više od dve godine, u organizaciji SANU, održana naučna tribina posvećena 800-godišnjici uspostavljanja kraljevstva u srednjevekovnoj Srbiji.

“Taj i današnji događaj, proslavljaju se na dostojan način. Ako Vizantiju, kako je danas uobičajeno posmatramo, kao amalgam pravoslavlja, rimskog pravnog poretka i helenske kulture, onda srednjevekovnu Srbiju na njenom putu nezavisnosti možemo posmatrati kao amalgam pravoslavlja, autohtonih državnih i društvenih institucija i zapadne društvene, privredne i kulturne komponente”, istakao je Maksimović.

Beograd, 12. decembra 2019. – Iguman manastira Hilandar Metodije na svecanoj akademiji u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti povodom 800 godina od posvecenja Svetog Save za prvog srpskog arhiepiskopa. FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ bk

 

Visokoprepodobni arhimandrit Metodije, iguman manastira Hilandar, rekao je da se u hilandarskom bratstvu, začela želja da ovu važnu godišnjicu iskoriste, kako bi crkva imala presudni značaj za oblikovanje sveštene ličnosti, kakav je Sveti Sava.

“Gospod ga je odabrao, da u veru prosvetli ceo jedan narod. Obeležavanje ove godišnjice služi i da još jednom ukažemo na jedinstveni značaj Svete Gore u celom pravoslavlju. Sve što su naši sveti oci učinili kroz vekove, daje svoje plodove i danas”, naglasio je arhimandrit Metodije.

U programu Svečane akademije, izvedene su prigodne kompozicije, akademika Svetislava Božića, a glumac, Nebojša Dugalić, čitao je odlomke iz Žitija Svetog Save od Domentijana, njegovog prvog biografa.

Beograd, 12. decembra 2019. – Svecana akademija u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti povodom 800 godina od posvecenja Svetog Save za prvog srpskog arhiepiskopa. FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ bk

 

Svečanoj akedmiji u SANU, prisustvovali su generalni sekretar predsednika Srbije, Nikola Selaković i gradonačelnik Beograda, Zoran Radojičić.

Naučnu tribinu “Svetogorski i hilandarski monah Sveti Sava”, koja se danas održava u SANU, organizovali su Vizantološki i Hilandarski odbori SANU, u saradnji sa Svetogorskim centrom u Solunu, Zadužbinom Svetog Manastira Hilandara i Društvom prijatelja Svete Gore iz Beograda, uz podršku Grada Beograda i Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Ministarstva pravde.

Izvor Tanjug
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos