Knjiga za sve Sarajlije, gdje god da su: “Sami na svijetu”

Foto: SRNA

Književnik iz Istočnog Sarajeva, Željko Pržulj, za svoj drugi dio romana “Sami na svijetu”, s podnaslovom “Nezaštićeni svjedok”, kaže da prati dešavanja u Sarajevu i oko njega od 1990. do 1996. godine, kroz priču o junaštvu, patriotizmu, kukavičluku, zločinu, nepravdi i ljubavi. 

“`Sami na svijetu` je roman, a ne monografija Ilidžanske brigade. Svoje utiske i osjećanja, uvrstio sam u korice ove knjige, oslanjajući se na istinite događaje i ljude”, govori Pržulj Srni.

On pojašnjava, da je roman podijeljen na dva dijela zbog obima rukopisa, iz tehničkih razloga, ali je to i dalje priča o ratu u Jugoslaviji i BiH, sa posebnim akcentom na rat u Sarajevu, ali i prateća zbivanja u bivšoj zemlji i svijetu.

“Ovaj roman, priča je o mladićima i djevojkama iz sarajevskih kvartova, koje rat baca na sve strane svijeta i u tri zaraćene vojske. Priča o junaštvu, patriotizmu, kukavičluku, zločinu, nepravdi i ljubavi”, kaže Pržulj.

Prema njegovim riječima, ova priča doživljena je i napisana iz samog grotla ratnih zbivanja.

“Rat u Sarajevu je bio najkrvaviji u Jugoslaviji, a Srbi iz Sarajeva, oni koji su uz pomoć ostalih sunarodnika i stvorili Republiku Srpsku, postali su najveći gubitnici. `Sami na svijetu` je roman o njima. Moje otplaćivanje duga”, navodi Pržulj.

On potvrđuje da je očekivao, ali da i sad očekuje kritike onih koji se sve vrijeme “busaju u prsa negdje u zavjetrini, daleko od fronta”.

Odgovarajući na pitanje, zašto je posebnu pažnju posvetio ratnom zločinu silovanje, on kaže zato, što je to posebno jeziv oblik zvjerskog nasilja i u miru i u ratu.

Upitan, kako teče predstavljanje njegovog novog romana u javnosti, Pržulj navodi da je promocija onakva kakva je i znao da će biti – “sam na svijetu”.

Prvi dio je, kaže, promovisao u Istočnom Sarajevu i Aranđelovcu, a prvi i drugi u Moskvi, u Ruskoj akademiji nauka. U toku su i neki dogovori oko Subotice, Novog Sada, Sankt Peterburga i Ciriha.

“Ipak, zadovoljan sam prodajom i reakcijama čitalaca. Nisam uzalud napisao `Sami na svijetu`”, rekao je Pržulj Srni.

Prvi dio romana “Sami na svijetu” ima podnaslov “Braća po ulici”.

Željko Pržulj, rođen je u Sarajevu 1964. godine. Završio je osnovnu, srednju školu i Građevinski fakultet u Sarajevu.

Ovaj srpski pisac, pjesnik i novinar, bavi se istorijskim i savremenim životnim temama u svojim romanima, zbirkama priča i pjesmama.

Do sada je objavio djela: “Braća po ulici”, “Iz Srpskog Sarajeva”, “Djeca sa granice”, “Dabogda crk’o rokenrol”,”Naličje”, “Otkud ti ovde”, “Posljednji plemići”, “Nezaštićeni svjedok”, “Između dva potopa”, “Gorštak u tenama”, “Za tebe” /zbirka poezije za djecu/, “PTSP sindrom”, “Sedmi dva” /roman za djecu/, “Posljednji dani Gavrila Principa” /radio-drama/, “Ruka anđela” i “Vladika” /roman o životu Svetog Vasilija Ostroškog/.

U odbrambeno-otadžbinskom ratu, u BiH, bio je borac i komandir u Vojsci Republike Srpske, te ratni dopisnik mnogih listova u Srbiji i Republici Srpskoj.

U novinarskoj karijeri, Pržulj se kroz reportaže, feljtone i kolumne, pojavljivao u većem broju dnevnih listova i magazina, poput “Večernjih novosti”, “Duge”, “Javnosti”, “Intervjua”, “Srpske Vojske”, “Srpskog slova”, “Sjutra”, “Ognjišta”, “Srpskog glasa”, “Oslobođenja” i “Presa Republike Srpske”.

Živi i radi u Istočnom Sarajevu.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos