Lituči: Srbi, Jevreji i Romi su žrtve holokausta!

Univerzitetski profesor iz Bruklina, Beri Lituči, poručuje da je genocid u Jugoslaviji u Drugom svjetskom ratu dio Holokausta i da su Srbi, Jevreji i Romi u istim grobnicama. 

Lituči, koji je 1997. godine osnovao Institut za Jasenovac, navodi za nedjeljnik “Pečat”, da ne treba zaboraviti “kakva je bila uloga Rimokatiličke crkve nakon rata u spasavanju ne samo Alojzija Stepinca, već i ostalih zločinaca”.

“Takođe, svi znamo kuda su vodili `pacovski kanali` /kojima su bježale ustaše/. Otuda ne treba da čudi da su SAD, nakon razlaza sa Staljinom, sklapajući savez sa Jugoslavijom, zahtijevale da se istina o logorima za istrebljenje u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj nikada ne ispriča do kraja”, ističe Lituči.

On smatra da istorija ne treba da ostavi prostor za debatu o broju žrtava u Jasenovcu.

“Ne treba insistirati na tačnom broju jasenovačkih žrtava. Kako je to danas moguće utvrditi? Ali, ako to ne možemo da utvrdimo, postoje neoborivi dokazi koji govore u prilog stradanju ogromnih razmjera”, naglašava Lituči.

On podsjeća na izjave fašističkih i nacističkih kolaboratora, od Fon Lera, preko Gleze Hostenaua, do komandanata SS-a u Beogradu, koji su rekli da je krajem 1942. godine bilo jasno da se do tog vremena radilo o 200.000 žrtava – 120.000 u Jasenovcu i 80.000 Staroj Gradiški.

“Negirati svjedočenja kolaboracionista, predstavljalo bi zločin protiv istorije, jer je riječ o primarnim istorijskim izvorima”, napominje Lituči.

Na pitanje, zašto se Hrvatska nigdje ne spominje kao zemlja odgovorna za genocid u Drugom svjetskom ratu, Lituči ističe da se “pred očima cijelog svijeta događa višedecenijska velika i sramna revizija istorije”.

“Jevreji razumiju da, ako neka država poriče Holokaust, to znači da je ta država vjerovatno antisemitska… Ali to znači i da je, ukoliko neka država poriče da su Srbi bili žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, to znak da je rasistički nastrojena prema Srbima”, ocjenjuje Lituči.

On je organizovao izložbe o Jasenovcu, a u Parku sjećanja na Holokaust, u Njujorku 2005. godine, postavljen je spomen-kamen stradalima.

“Čekali smo pet godina da Jasenovac dobije spomenik u Njujorku, jer su Vašington i hrvatska vlada činili sve da se to ne desi”, objašnjava Lituči i napominje da su spomenici postavljeni i u Berlinu i Frankfurtu i da su promijenjena obilježja tako da je sada uključen i Jasenovac.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos