- Advertisement -

Novootkrivene tajne iz Hitlerove „Vučje jame“

Posle višenedeljnih iskopavanja nekadašnjeg sedišta Adolfa Hitlera na Istočnom frontu, smeštenog u Poljskoj, pronađeno je više predmeta, između ostalog i upaljač, koji još uvek radi.

Zloglasno nacističko sedište, „Vučja jama“, ostalo je u velikoj meri netaknuto, otkako ga je Hitler napustio 1944. godine.

Među novootkrivenim predmetima, koji se mogu videti na snimcima nalaze se, između ostalog: češljevi, britve, četkice za zube, ploče, table i drugi predmeti, koji su ostavljeni u ovom vojnom kompleksu, smeštenom u zabačenoj poljskoj šumi.

Među pronađenim artefaktima, našao se i upaljač koji, na iznenađenje istraživača, radi i posle 75 godina. Na mnogim predmetima se nalazi žig sa svastikom i drugim nacističkim simbolima, prenosi RTS.

Zenon Pjotrovič, generalni direktor istorijskog lokaliteta, naglašava da je svako novo otkriće dragoceno, jer pokazuje kako je ovaj složeni sistem funkcionisao tokom rata. Na primer, istoričari su pronašli tanjir, na kome je pisalo „berbernica”.

Vučja jama“ je bila utvrđenje, u kom je pukovnik Klaus fon Štaufenberg pokušao atentat na Hitlera 1944. godine. Nacisti su 1945. godine potpuno napustili bunker, pred naletom sovjetske Crvene armije.

Vučja jama“ je otvorena za posetioce pocetkom devedesetih.

Izvor Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.