U Srbiji trenutno boravi 4.500 migranata

Foto: Tanjug

U Srbiji trenutno boravi oko 4.500 migranata, od čega je oko 20 odsto dece i oko pet odsto maloletnika bez pratnje. Njihova krajnja destinacija su zemlje EU, tako da je u Srbiji tokom ove godine samo 220 migranata zatražilo azil, a dobilo njih 32.

Povodom Međunarodnog dana migranata Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorđević kaže da migrantska kriza za Srbiju veliki izazov, da je samo do zatvaranja zapadnobalkanske rute kroz našu zemlju prošlo više od milion migranata.

“To je za našu zemlju bio veliki izazov, kako da se ophodimo, posebno kada smo imali neke zemlje u okruženju koje nisu htele da prihvate migrante, koje su podizale zidove želeći da zaustave njihov protok”, rekao je ministar novinarima u Beogradu.

Dodaje da su Srbi na svojoj koži osetili šta znači proterivanje, migracije i šta znači kada vas neko prihvati i pruži podršku. Posebna pažnja i briga usmerena je na maloletnike koji putuje bez pratnje.

“Uradili smo pravilnik kojim je uređena procedura u zbinjavanju maloletnih migranata. To je kompleksna stvar, jer po našem zakonu svi maloletnici moraju da imaju svog staratelja. Pravilnik je doneo pozitivne ođeke u Evropi i svetu, a UNHCR je doneo odluke da se prevede i da se koristi i u drugim delovima sveta”, rekao je Ðorđević.

Naglašava da se Srbija i u vreme velikih izazova ponaša odgovorno, da deca migranata idu u školu, uče srpski jezik. Podseća da su mladi iz Azije i Afrike ranije dolazili na studije u Srbiju i da se danas iznenadi kada u svetu na važnim pozicijama sretne ljude koji govore srpski jezik.

“Naše je da migrantima pružimo pomoć u teškom vremenu, a sa druge strane verujem da će neki od njih sutra biti na važnim pozicijama, te da na taj način gradimo i prijateljstva za budućnost”, naveo je ministar.

Direktorka Centra za socijalni rad Beograd Zorica Pavlović istakla je da Srbija ume da kreira politiku i pruži zaštitu najugroženijima.

“Mi smo institucija koja dobro funkcioniše u kriznim situacijama, bez obzira da li je u pitanju migranstska kriza ili poplave. Ovde smo da priskočimo u pomoć da sledimo politiku koju kreira naše ministarstzvo”, zaključila je ona.

Izvor Tanjug
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos