Završeni mozaici na oltaru i centralnom delu Hrama Svetog Save

Foto: Tanjug/SRNA

Hram Svetog Save na Vračaru, u Beogradu, nije samo najveći i najznačajniji hram u Srbiji, već postaje i simbol prijateljstva između Srbije i Rusije, izjavio je danas Aleksandar Dibalj, član Izvršnog odbora Gaspromnjefta, kompanije koja je finansirala mozaik oltarskog prostora i centralnog dela Hrama Svetog Save.

Nakon završenog zasedanja Komisije, koja je danas odobrila radove na mozaiku oltara i centralnog dela Hrama, Dibalj je rekao, da je u stvari završen projekat koji je kompanija Gaspromnjeft sprovodila zajedno sa partnerima iz Rusije i Srbije, u poslednjih nekoliko godina.

Podsetio je, da je pre dve godine završena dekoracija mozaikom kupole u Hramu Svetog Save i precizirao da je danas završena dekoracija oltara i centralnog dela Hrama.

Beograd, 18. decembra 2019. – Clan Upravnog odbora kompanije “Gasprom njeft” Aleksandar Dibalja. tokom zakljucnog zasedanja Komisije za prijem izvedenih radova mozaicke dekoracije oltarskog prostora i centralnog dela Hrama Svetog Save. FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/ bk

 

U tom poslu učestvovali su majstori i umetnici iz Rusije i iz Srbije.

“Hram Svetog Save iz tog razloga nije samo najveći i najznačajniji hram u Srbiji, već postaje i veliki simbol prijateljstva između Srbije i Rusije”, naglasio je Dibalj.

Ispričao je, da je osamdesetih godina dvadesetog veka, išao u školu u Beogradu, kada je uspeo da upozna i oseti “pusl čitave Jugoslavije, Srbije i Beograda” i dodao da tada nije mogao ni da sanja da će biti deo procesa izgradnje Hrama Svetoga Save, na Vračaru.

“Bog mi je dao tu mogućnost i samo mi je žao što moji roditelji nisu doživeli da vide to. Mislim da bi bili ponosni. Naš Hram, Hram Svetog Save se gradi dugo i ostalo je još malo”, rekao je Dibalj.

Istakao je da će sledeće godine kada radovi budu privedeni kraju, to biti jedan grandiozan i značajan događaj za čitav pravoslavni svet i svet uopšte.

Beograd, 18. decembra 2019. – Zamenik rukovodioca Federalne agencije “Rosotrudnicestvo” iz Moskve Aleksandar Radkov i ambasador Rusije Aleksandar Bocan Harcenko tokom zakljucnog zasedanja Komisije za prijem izvedenih radova mozaicke dekoracije oltarskog prostora i centralnog dela Hrama Svetog Save. FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/ bk

 

Dibalj je podsetio, da kompanija Gaspromnjeft posluje u Srbiji već 10 godina i da je jedan od najvećih investitora u privredu zemlje.

Prema njegovim rečima, osim privrednih aktivnosti, ulažu sredstva kojima podržavaju očuvanje duhovnog i kulturnog nasleđa Srbije.

“U našim aktivnostima, Hram Svetog Save je najznačajniji i najveći objekat”, istakao je Dibalj.

On je zahvalio svim učesnicima u izradi dekora Hrama Svetog Save, srpskim i ruskim partnerima.

Zaključno zasedanje Komisije za prijem izvedenih radova mozaičke dekoracije oltarskog prostora i centralnog dela Hrama Svetog Save, održano je danas u Ruskom domu, a prisustvovali su mu predstavnici MSP Srbije i Rusije, Ministarstva kulture Rusije, Ruske i Srpske pravoslavne crkve, Rosotrudničestva, Ruskog doma, kompanije “Gaspromnjeft”, kao i stručnjaci sa ruske i srpske strane.

БЕОГРАД, 18. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ – Данашња сједница званичне српскo-руске комисије о мозаику олтара и централног дијела Храма Светог Саве у Београду.

 

Izrada oltarskog prostora i centralnog dela hrama, u tehnici mozaika je završena, kao što je i planirano, do najvažnijeg datuma Srpske pravoslavne crkve – 800 godina autokefalnosti SPC, čiji je osnivač i prvi arhiepiskop Sveti Sava.

Ukupna površina mozaika oltara i centralnog dela hrama, iznosi skoro 2.000 kvadratnih metara, što, zajedno sa prethodno izrađenom kupolom, čini taj projekat uređenja enterijera Hrama Svetog Save jednim od najvećih u svetu primera mozaičke dekoracije.

Projekat je finansirala ruska kompanija Gasprom njeft, a na izradi mozaičke kompozicije, radio je kolektiv ruskih i srpskih umetnika, na čijem je čelu bio narodni umetnik Rusije, Nikolaj Muhin.

Izvor Tanjug
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos