Pola Venecije opet pod vodom!

Foto: Tanjug/AP

U Veneciji je danas plima dostigla 139 centimetara, a oko polovine grada je pod vodom.

Veneciju je pogodio novi talas poplava, samo nekoliko nedelja, pošto je taj istorijski grad u Italiji, zbog visokog nivoa vode pretrpeo ogromnu materijalnu štetu.

Potencijalno kritična, plima od 159 centimetara, bila je predviđena za ponedeljak, ali ju je sprečio vetar sa Jadrana, prenosi ANSA.

A man dressed as Santa Klaus poses in St. Mark’s Square in Venice, Italy, during a high tide of 1.44 meters (4.72 feet) Monday, Dec. 23, 2019. Venice is facing more intense floods on Monday, while it battles to recover from the exceptional high tide that hit it in November, causing massive damages. (Andrea Merola/ANSA via AP)

 

 

Nivo od 100 do 120 centimetra iznad nivoa mora, česta su pojava u gradu, ali svaka voda preko te granice predstavlja rizik za grad.

Sredinom novembra, nivo vode je dostigao 1,87 metara, što je najviše u poslednjih pola veka.

Gradonačelnik Venecije je rekao da su oštećene kuće, prodavnice i istorijski spomenici i da se šteta procenjuje na oko milijardu evra.

A view of St. Mark’s Square in Venice, Italy, during a high tide of 1.44 meters (4.72 feet) Monday, Dec. 23, 2019. Venice is facing more intense floods on Monday, while it battles to recover from the exceptional high tide that hit it in November, causing massive damages. (Angelo Carconi/ANSA via AP)

Šteta na crkvi Svetog Marka u Veneciji pet miliona evra!

Svaki kamen je blago, izjavio je tehnički direktor crkve Svetog Marka, ukazujući na mozaike od zlata, umetnutu kamenu ploču i zidove obložene mermerom remek-dela starog 923 godine, koje je pretrpelo štetu od najmanje pet miliona evra, tokom razorne velike plime prošlog meseca.

Izgrađena na mestu, za koje su Mlečani verovali da je jedno od najsigurnijih u gradu, crkva Svetog Marka pretrpela je veliku štetu, preneo je AP.

Za razliku od drugih prirodnih katastrofa, poput, recimo, zemljotresa koji ostavlja slike srušenih zvonika i srušenih zidova, šteta od poplava u Veneciji zasad nije vidljiva golim okom.

A view of a flooded St. Mark’s Square during high tide, in Venice, Italy, Tuesday, Dec. 24, 2019. Venice is facing more intense flood while it battles to recover from the exceptional high tide that hit it in November, causing massive damages. (Davide Toffanin/Ufficio Stampa Comune di Venezia via AP)

 

 

“Neko ko dođe u Veneciju, da vidi visoku vodu, a sutradan ode na Trg svetog Marka i vidi stolove na trgu, kaže: ”Hej, pogledajte, orkestar svira. Ovde se ništa ne dešava loše””, rekao je glavni čuvar crkve Svetog Marka, Karlo Alberto Teserin.

Dok je, u stvari, ovo što smo proveravali ovih dana skriveno, dodao je Teserin, koji je gradskim i nacionalnim zvaničnicima podneo procenu štete, koja je prouzrokovana početkom ovog meseca.

Nivo vode, koji je iznosio 1,87 metara, uz vetar koji je duvao brzinom od 120 kilometara na čas, zbog čega su talasi bili još veći, poplavio je kriptu crkve Svetog Marka kroz prozore.

Pod naletom talasa, otpadale su olovne pločice, što se dogodilo po prvi put.

A view of a floor during a high waters flooded inside the St. Mark’s Basilica in Venice, Italy, Tuesday, Dec. 17, 2019. Still invisible to the naked eye and the casual visitors, recent flood damage to St. Mark’s Cathedral in Venice has been put at 5 million euros (dollars U.S. 5.5 million), the damage is caused by salt which expands as it dries.(AP Photo/Antonio Calanni)

 

 

Svedoci su izjavili da su videli talase na Trgu svetog Marka, koje nikada ranije nisu videli.

Venecijanski patrijarh, rekao je na konferenciji za novinare, da su talasi bili poput onih na morskoj obali, što je video po prvi put, uprkos tome što je trg mnogo puta bio pun vode.

Voda je ulazila sa trga, kroz narteks i sa prozora u kripti.

Kripta je bila pod vodom gotovo 24 časa i pre ponovnog otvaranja crkve, podovi crkve oprani su četiri puta tekućom vodom, jer so deluje abrazivno na kamene ploče.

So, a ne voda, je pravi krivac, jer kako se građevina suši, granule soli se šire i stvaraju višestruke sitne eksplozije unutar kamena, cigle i mermera, koje slabe njihovu strukturu.

Izvor Tanjug
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos