Sinod SPC podržao odbranu verskih prava u Crnoj Gori

Foto: Tanjug

Sinod Srpske pravoslavne crkve, uputio je podršku arhijerejima, sveštenstvu, monaštvu i vernom narodu četiri eparhije u Crnoj Gori, da nastave odbranu svojih verskih prava u toj državi, a poslanike su pozvali da ne glasaju za predloženi zakon o slobodi veroispovesti.

Podrška je upućena eparhijama crnogorsko-primorskoj, budimljansko-nikšićkoj, mileševskoj i zahumsko-hercegovačkoj, a povodom najnovijih dešavanja u Crnoj Gori, u vezi sa najavljenim usvajanjem Predloga zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnog položaja verskih zajednica.

U saopštenju Sinoda, ponovljen je stav Svetog arhijerejskog Sabora, iz maja ove godine, protiv predloženog zakona kojim, kako se navodi, predstavnici vlasti u Crnoj Gori žele da od mitropolije i eparhija Srpske pravoslavne crkve, nasilno oduzmu crkve i manastire i njihovu imovinu i čijim odredbama bi se ukinulo neotuđivo pravo svakog pojedinca na slobodu veroispovesti i savesti.

“Imajući u vidu kakve sve mogu biti posledice usvajanja jednog takvog Zakona, apelujemo na poslanike u skupštini Crne Gore, da poslušaju glas jerarhije i vernih naše Svete Crkve, koji je nedvosmisleno i jasno izražen na dva crkveno-narodna sabora i ne glasaju za ovaj predlog”, navodi se u saopštenju.

Sinod je podržao inicijativu mitropolita Amfilohija, upućenu Zakonodavnom odboru i Skupštini Crne Gore, da predloženi Zakon bude povučen iz procedure, čime bi se stvorili uslovi da se pripremi novi, koji bi bio u skladu sa standardima savremenih demokratskih država i prihvatljiv za SPC.

Izvor Tanjug
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos