Patrijarh Irinej dao blagoslov za plan odbrane SPC u Crnoj Gori

Foto: Ilustracija

Njegova svetost Patrijarh srpski Irinej, dao je zvanično blagoslov na plan i pravni strateški dokument odbrane prava Mitropolije crnogorsko-primorske i ostale tri eparhije Srpske pravoslavne crkve /SPC/ u Crnoj Gori, koji je napisao advokat Vladan S. Bojić iz Podgorice, saznaju “Večernje novosti”. 

Bojić je potvrdio izradu tog dokumenta, uz konstataciju da Zakon o slobodi vjeroispovijesti, koji je usvojila crnogorska Skupština, nije običan zakon, nego “pravna nakaza”.

“Taj proizvod ogoljene sile bezbožnika, isključivo ciljan na svevekovnu svetosavsku pravoslavnu crkvu, dobiće svoju pravnu važnost stupanjem na snagu. Međutim, preduzeće se adekvatne pravne radnje i aktivnosti da taj pokvareni naum bude sasečen u korenu i za sva vremena”, rekao je Bojić.

On je naveo, da pažnji javnosti nije promakla sinhronizacija ove “žurno” sinergično ozakonjene pretenzije, sa Nacrtom zakona o kulturnom nasljeđu Kosova.

“To neće proći – ni jedno, ni drugo”, poručio je Bojić.

Prema njegovim riječima, novousvojeni zakon jednostavno nema nešto što je minimum – nema pravni rezon.

“Savesni i zakoniti držalac stiče pravo svojine na tuđoj stvari nakon 10, odnosno 20 godina, ako nije zakonit. Ali, tražiti od crkve da dokazuje pravo svojine 100 godina, čak i više vekova, od osam do deset unazad, je duboko logičko, ali i vrlo prostačko maloumlje pravnih `plićaka`”, ocjenjuje Bojić.

On je pojasnio da je suština pravne strategije koju je napisao vrlo jednostavna.

“Izazivaćemo zakonomernim redosledom `prethodna pitanja` u sudskim parničnim postupcima, po još zakonomernijem pravu na pristup sudu i prava na tužbu, koje se nikakvim zakonom ne može, bar kad se tiče stvarnih prava, pogotovo prava svojine isključiti ili zaobići – ali i iniciranjem postupaka pravne konverzije zemljišta na kojima su locirani verski objekti, a i tamo gde ih nema, sve po jasnoj samoj sili zakona iz članova 419 i 420 Zakona o svojinsko-pravnim odnosima Crne Gore”, rekao je Bojić.

Prema njegovim riječima, sve dok se pravnosnažno ne riješe prethodna pitanja, Zakon sa fingiranim ili lažnim nazivom ostaje “mrtvo slovo na papiru”.

“Svi upravni postupci, to jest preki sudovi, moraće po sili zakona da budu prekinuti do pravnosnažnog okončanja svih prethodnih pitanja”, naveo je Bojić.

On je pojasnio da će druge varijabile pravnih postupaka biti objelodanjene tek onda, kada se ocijeni da su se stekli “objektivno prihvatljivi uslovi za SPC i njenu teško ugroženu imovinu, napadnuto sveštenstvo i brojne vjernike”.

“Verujem da će nadležne državne instance imati strpljenja i inoviranim pristupom popraviti u javnosti Crne Gore, regiona i sveta krajnje sumanutu predstavu poimanja vladavine prava, ali i fenomena prava kao takvog”, zaključio je Bojić.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos