Sjećanje: Crni 3. januar 1942. godine, za Srbe…

Foto: Wikipedia

Treći januar 1942. godine, ostaje zapisan crnim slovima u istoriji srpskog naroda – na taj dan nacističke vlasti, donosile su uredbe koje su značile smrt i stradanja za mnoge Srbe. 

U Norveškoj je na taj dan, nacistička Njemačka osnovala 23 koncentraciona logora, kroz koje je prošlo više od 4.500 Jugoslovena, mahom Srba.

Najozloglašeniji su bili Bejsfort, Botn, Erlandet, Falstad, Korgan, Osen, u koje su ljude najviše upućivali iz logora na Starom sajmištu, u Beogradu.

Do aprila 1943. godine, deportovano ih je 4.680, od kojih je više od 3.000 ubijeno.

Logoraše su pomagali norveški antifašisti, ostavljajući hranu i cigarete skrivene kraj puta, kojim su odlazili na prisilni rad i organizujući bjekstvo u neutralnu Švedsku malobrojnima koji su uspjeli da pobjegnu iz logora.

Preživjelih 1.300 interniraca, osnovalo je poslije rata, druženje s prijateljima iz Norveške.

Trećeg januara 1942. hrvatski nacisti – ustaše, na planini Papuk u zapadnoj Slavoniji, popalile su i opljačkale srpska sela Gornje Vrhovce, Kantarovce, Kruševo, Šušnjare, Cicvare, Grđavicu, Bjelajce, a mnoge srpske civile žive bacale u vatru.

To je jedan od najtežih zločina nad Srbima, u ustaškoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

Njemački komandant za Srbiju u Drugom svjetskom ratu, objavio je naredbu kojom je, pod prijetnjom smrću, zabranjeno skrivanje Jevreja i čuvanje jevrejskih stvari, novca i vrijednosnih papira.

Mnogi Srbi su, ipak, rizikovali život i stotine Jevreja spasili od sigurne smrti.

Za kaznu, upućivani su u logore na Banjici, u Sajmište ili su transportovani u logore nacista širom Evrope.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos