Zaev sutra podnosi ostavku

AP Photo/Hektor Pustina

Severna Makedonija od sutra dobija tehničku, takozvanu Pržinsku vladu, čiji mandat će trajati do 12. aprila, kada je dogovoreno održavanje prevremenih parlamentarnih izbora, prenose makedonski mediji.

Koncept tehničke ili Pržinske vlade uveden je nakon političke krize iz 2016. godine, nakon što je aktuelni premijer Zoran Zaev počeo da objavljuje prisluškivane razgovore bivših funkcionera iz redova sada opozicionog VMRO-DPMNE.

Pržinska vlada, koja je sada i zakonska obaveza u toj zemlji, deo je Pržinskog sporazuma koji su u 2016. godini postigli tadašnji premijer Nikola Gruevski, aktuelni premijer kao tadašnji lider opozicije Zoran Zaev i predstavnici drugih stranaka uz podršku međunarodne zajednice.

Pržinska vlada, kako nalažu zakonski propisi, formira se 100 dana pre održavanja izbora, te zbog tog roka Zaev je krajem oktobra najavio da će podneti ostavku 3. janura 2020. godine.

Prema proceduri, makedonsko Sobranje konstatuje ostavku premijera i time pada cela vlada, a nakon toga predsednik Stevo Pendarovski daje mandat kandidatu za tehnički premijer, u ovom slučaju Oliveru Spasovskom, kojeg je predložio vladajući Socijaldemokratski savez.

Spasovski nakon toga treba da predloži novu vladu koja treba da bude izglasana u Sobranju i koja će upravljati zemljom do formiranje nove političke vlade, nakon izbora 12. aprila.

Izvor Tanjug
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos