Imovina SPC u Crnoj Gori da pripadne Rusiji!

Foto: Tanjug

Potpredsjednik ruske Dume i predsjednik Ruskog opštenarodnog pokreta, Sergej Baburin, zatražio je da imovina Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori pripadne Rusiji, jer su, kako tvrdi, sakralni objekti u srednjem vijeku građeni većinom ruskim novcem. 

“Mnogi hramovi i manastiri u Crnoj Gori, sagrađeni su ruskim novcem, posebno novcem dinastije Romanovih. Ruski carevi i rusko društvo, davali su novac hramovima i Srpskoj pravoslavnoj crkvi, a ne antiruskim vlastima današnje Crne Gore. Zbog toga, zvanična Moskva treba da zahtijeva vraćanje imovine Rusiji. A ruski narod će odlučiti, ko u Crnoj Gori treba tom imovinom da raspolaže,” rekao je Baburin.

Televizija Crne Gore prenosi, da je Baburin zatražio i hrišćanske relikvije, koje se nalaze u Crnoj Gori, na Cetinju.

“Rusija je pozvana da štiti pravoslavlje, Rusija treba da zahtijeva od Podgorice povratak relikvija, koje se nalaze na Cetinju – desnice Sv. Jovana Krstitelja i čestice Krsta Gospodnjeg, koje se tamo nalaze nezakonito, poslije njihove privremene evakuacije 1918. godine iz Petrograda. Ako je njihovo posjedovanje od strane Srpske pravoslavne crkve i moglo da se smatra bratskim činom, onda će njihova pljenidba od strane sadašnje rusofobske Vlade, biti vrhunac bezakonja i grijeha”, poručio je Baburin.

On je rekao, da je u “Crnoj Gori jača antipravoslavna ofanziva, usmjerena na konačno razdvajanje Srba i Crnogoraca”.

“Rusija treba da upita Beograd zašto je pasivan i čak sramno ćuti na takve drske, nasilne i nepravedne progone Srpske pravoslavne crkve”, pita se Baburin.

On ocjenjuje, da je došlo vrijeme da zvanična Moskva prekine politiku “nemiješanja u tok istorije”.

“Rusija mora prekinuti politiku nemiješanja u tok istorije. Ako su bezbožne crnogorske vlasti odlučile da oduzmu od Srpske pravoslavne crkve njene hramove i pretvore ih u svoje državno vlasništvo, radi buduće raspodjele religioznim organizacijama koje su po volji vlastima, onda je vrijeme da Rusija napravi konkretne korake”, zaključio je Baburin.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je, dan prije Nove godine, u svom saopštenju navelo, da “Crna Gora pokušava da uzurpira imovinu SPC”.

U saopštenju se tvrdi, da su uvjereni u potrebu strogog poštovanja zakonitih prava kanonskih pravoslavnih crkava.

“Zanemarivanje njihovog mišljenja, uplitanje u istorijsku stvarnost, pokušaj uzurpiranja imovine, vještačko stvaranje uslova za razdvajanje vjernika, praćeno je velikim problemima”, naveli su u ruskom ministarstvu.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos