Apel intelektualaca za odbranu SPC u Crnoj Gori…

Oko 9.000 intelektualaca, iz celog regiona, potpisalo je Apel za odbranu SPC u Crnoj Gori, u kom traže da se prekine sa “nasilnim i protivpravnim pokušajem brisanja istorijskih i imovinskih prava SPC, objavljeno je na sajtu Mitropolije crnogorsko-primorske.

U apelu, koji je za tri dana potpisalo oko 9. 000 episkopa SPC, članova SANU, profesora Univerziteta, pisaca, reditelja, glumaca, muzičara, novinara iz Srbije, Crne Gore, Republike Srpske, Makedonije, Hrvatske i rasejanja, zahteva se, da se “ta anticrkvena, anticivilizacijska i antidržavna praksa obustavi trenutno i u svakoj svojoj projavi”.

U tekstu Apela navodi se, da se donošenjem tzv. Zakona o slobodi veroispovesti, direktno krši sloboda veroispovesti i pravo na imovinu eparhija Srpske pravoslavne crkve, na teritoriji Crne Gore.

Posebno se ukazuje na činjenicu, da od tri verske zajednice, udaru zakona podleže samo SPC, budući da su položaj i prava ostalih uređeni posebnim zakonskim aktima.

“To znači da ovaj ”zakon”, iako tobože pisan za sve verske zajednice, de facto ima karakter lex specialisa, usmerenog isključivo protiv Srpske pravoslavne crkve, sa izrazito diskriminatornom namerom, radi, u krajnjem, ukidanja njene pravne egzistencije”, navodi se u tekstu.

Kako se navodi, među prvih 100 potpisnika Apela su: mitropolit Amfilohije, episkopi Joanikije, Atanasije, predsednik Matice Srpske, Dragan Stanić, ministar u vladi Srbije, Nenad Popović, akademici – Vasilije Krestić, Miro Vuksanović, Slavenko Terzić i Ljubodrag Dimić.

Apel su potpisali i profesori Branko Letić, Mira Radojević, Slobodan Samardžić, Slobodan Antonić, rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Milan Kulić, direktor Instituta za evropske studije, Miša Ðurković, pisci – Alek Vukadinović, Gojko Ðogo, Vladimir Kecmanović i Ljiljana Habjanović Ðurović.

Svoj potpis dali su i glumci: Miloš Biković, Nenad Jezdić, Viktor Savić, Vuk Kostić, Slaviša Čurović, Andrija Milošević, Aleksandar Radojičić, članovi Beogradskog sindikata Feđa Dimović, Boško Ćirković, Aleksandar Protić, Blažo Vujović i Ognjen Janković, novinari Nikola Vrzić, Aleksandar Lazić, Gojko Raičević i mnogi drugi.

Izvor Tanjug
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos