Zakon je kap, koja je prelila čašu strpljenja srpskog naroda, u CG

Foto: Tanjug

Verujući ljudi, pravoslavni Srbi u Hrvatskoj, ali i svuda gde žive, praznik rođenja Hrista Bogomladenca, dočekuju u najvećoj radosti, nadajući se i verujući u mir, ljubav, pravdu i dobrotu, poručuje Mitropolit zagrebačko-ljubljanski, Porfirije i sa žaljenjem konstatuje, da su radost praznika potresli i pomutili događaji u Crnoj Gori.

On napominje da svi pravoslavni Srbi, svi pravoslavni vernici, poglavari sestrinskih Crkava, jednodušno pokazuju “stradalnu ljubav i molitvenu brigu, za položaj i prava našeg vernog naroda u toj bivšoj jugoslovenskoj republici” i podseća da su, kada je Patrijarh Irinej, kako kaže, na svoj način, prethodnih godina ukazivao na probleme, sa kojima se Crkva i pravoslavni narod u Crnij Gori suočavaju, mnogi među njima i on, su mislili da su reči koje je tom prilikom koristio, “tek snažna, možda i prejaka metafora”.

“Međutim, kao i mnogo puta do sada, pokazalo se koliki značaj za našu Crkvu imaju njegovo životno iskustvo i dublje sagledavanje situacije”, ocenjuje mitropolit Porfirije, za Tanjug.

On dodaje, da je Zakon, koji, kako kaže, nosi ciničan naziv, o slobodi veroispovesti, samo kap koja je prelila čašu strpljenja i trpljenja.

“Pogledajmo šta se sa srpskim pravoslavnim narodom događalo u proteklih par decenija u Republici Crnoj Gori: ukinuti su mu jezik i pismo; iz nastavnih programa izbačeni su srpski pisci i kultura; mnogi nastavnici srpskog jezika su ostali bez posla, a zatim im je, kao i svim pravoslavnim Srbima uopšte, potpuno uskraćena mogućnost da se zaposle, u bilo kakvoj državnoj službi”, kaže.

Sve to vreme, ocenjuje on, vršen je perfidni, nasilni, etnički inženjering, koji je imao za cilj, da se Srbi odreknu nacionalne pripadnosti i kulture, a ovim anticivilizacijskim i diskriminatorskim Zakonom je definisan i način udaljavanja od pravoslavne crkve, jednom rečju, odricanja od sebe.

“E to je, pokazalo se, bilo previše”, kaže on i dodaje, da su u Crnoj Gori “stasala pokoljenja, dostojna onog naraštaja koji su krasili: beskompromisna verska i nacionalna svest i patriotizam, a koje su komunisti mislili da su zatrli”.

“To su te hiljade i hiljade ljudi, koji su na ulicama tamošnjih gradova izašli da mirno i dostojanstveno, ako hoćete demokratski, braneći slobodu svoje Crkve, u isto vreme brane budućnost svoje dece, ali i slobodu kao takvu, slobodu kao princip. Izašli su da traže, ni više ni manje, nego prava, koja važe za sve”, poručuje Porfirije i dodaje, da ti ljudi, ponos srpskog naroda, pokazuju da temeljno razumeju da su verska prava ili prava Crkve, neodvojiva od prava naroda i ličnih, građanskih prava.

U ove svete dane, kaže, molimo se čitavim svojim bićem za našu Crkvu u Crnoj Gori, za naše arhijereje, sveštentvo, monaštvo i verni narod, da im Gospod Mirotvorac, što pre donese mir, ali i pravo i pravdu. Molimo se za sve ljude dobre volje, molimo se i i za one koji nisu dobre volje, da se što pre Hristovim rođenjem odobrovolje!

Na pitanje, kako vidi kritike na račun države Srbije, s jedne stane da blago reaguje i ne čini ništa u odbranu imovine i prava SPC u Crnoj Gori, a sa druge strane da pokušava da spreči zaokruživanje državnosti Crne Gore i da pokušava da je destabilizuje, te „vrati pod okrilje Srbije, mitroplit Porfirije kaže, da mu je poznato iskustvo da ste, što god da učinite, za određene ljude, u čije ciljeve i projekte se ne uklapate ,a priori krivi, jer njima nije važna istina, već samo njihov pojedinačni, goli interes.

“Svedoci smo veoma glasnih, pa i čestih kritika na račun Srbije, da ne čini dovoljno za Srbe na Kosovu i Metohiji, a sada i za Srbe u Republici Crnoj Gori. A potom, kada se očigledno pokaže da to nije baš tako, po strogo utvrđenom pravilu, jave se oni koji tvrde da Srbija hoće da otme nečije teritorije, da se upliće u život drugih država, da je bezmalo uzrok sveg zla i tome slično. Producent je jedan, scenarija dva, glumci svima dobro poznati, režija već monotona, ali je predstava za neupućene, a naročito zlonamerne, efektna”, smatra mitropolit Porfirije.

“Ne treba se obazirati ni na jedne, ni na druge, nego imajući Boga pred sobom, raditi po savesti, a vreme će pokazati ko je vera, a ko nevera!”, poručuje on.

Na pitanje, misli li da će ishod današnjih predsedničkih izbora u Hrvatskoj, imati uticaja na položaj srpskog naroda u Hrvatskoj i eventualno kakvog, mitropolit nije odgovorio konkretno, ali ističe nadu, da će predizbornu retoriku vrlo brzo zameniti duh zajedničkih interesa.

“Iako nisam političar i u politiku se ne mešam, ne mogu, a da ne primetim, da su se kandidati u izbornoj kampanji više bavili predsednikom Srbije, a manje našim narodom i njegovim problemima. Pravoslavni Srbi, gde god da žive, pogotovo u zemljama bivše Jugoslavije, u kojima su lojalni građani i u kojima bez ostatka poštuju domaći Ustav i zakone, svakog predsednika Srbije, aktuelnog, pređašnjeg ili budućeg, vide i videće i kao zastupnika svojih interesa. Tako je i u Hrvatskoj”, poručuje mitropolit zagrebačko-ljubljanski.

Kaže da je lično uveren, da će predizbornu retoriku vrlo brzo zameniti duh zajedničkih interesa i to ne samo Srbije i Hrvatske i dva naroda, nego svih država i naroda na ovom području.

“Za Srbe u Hrvatskoj, pretpostavljam i za Hrvate u Srbiji, dobri odnosi dve države otvaraju perspektivu za prevazilaženje i ublažavanje problema istorijskog nasleđa, pri čemu nam misli i dela moraju biti usmereni ka onome što dolazi. Ono što je iza nas, ono znanje i sećanje, koje nam donosi veliki bol, moramo utvrđivati ozbiljnim naučnim istraživanjima, vaspitavanjem novih pokoljenja u duhu hrišćanske kulture pamćenja, koja jevanđelski upućuje na međusobno praštanje”, navodi on.

Mitroplolit Porfirije poručuje u intervjuu Tanjugu, da Pravoslavni Srbi znaju, da sve to u sebi sadrže reči tradicionalnog narodnog pozdrava i Božićne čestitke: Mir Božji, Hristos se rodi!

“Taj pozdrav, koji u sebi sadrži radost, koju nam niko ne može oduzeti i ja upućujem Vama i svima onima koji vas prate. Upućujem pozdrav, koji poziva na trženje oproštaja od svih i praštanje svima, pozdrav koji poziva na mir sa Bogom i sa bližnjima!

Izvor Tanjug
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos