U crkvi Sv. Save, u Njujorku, uskoro i bogosluženja

Foto: Facebook

Obnova crkve Svetog Save u Njujorku, koja je izgorela 2016. godine, napreduje i prvo bogosluženje u toj srpskoj svetinji, trebalo bi da bude već na Vaskrs, najavio je starešina hrama na Menhtenu, otac Živojin Jakovljević.

“Ogroman progres napravljen je, s obzirom u kavkom stanju je bio hram, uništen u požaru, na Vaskrs 2016. godine. Sve što smo želeli i planirali se ispunilo, pokrili smo crkvu, stavili zdanje pod krov kako ne bi propadalo, postavljena je metalna konsturkcija, platforma je prekrivena ivericom, preko koje će biti gumena membrana, dok se ne instalira specijani kameni crep iz Vermonta”, zadovoljan je otac Živojin.

Starešina hrama na Menhetnu podseća, da je crkva pod zaštitom države, kao federalni spomenik kulutre i spolja mora biti kakva je i bila.

Crkva je pod krovom, instalirana je podna konstrukcija, sledeći korak je da se izlije podna ploča, ugrađeni su privremeni prozori, rekao je otac Živojin za Tanjug i dodao da će, ako Bog da za Vaskrs, u crkvi biti služena prva liturgija, četiri godine nakon požara.

“Biće to velika radost za sve naše vernike u Njujorku i srpsku zajednicu, koja sigurno broji preko 1.000 porodica, ali i celog srpskog naroda, jer je to crkva svih nas, stecište i mesto, gde su se naši okupljali i u kom će nastaviti da se okupljaju”, kaže otac Živojin.

On je podsetio, da o veličini požara u kojoj je hram stradao, svedoči i činjenica da se miris paljevine osećao i u avgustu, kada je iz Klivlenda došao u Njujork.

Prema njegovim rečima, situacija je bila potresna, zdanje je bilo urušeno, a parohija obeshrabrena.

Saborni hram na Menhetnu, kupljen 1943. godine, od Anglikanske crkve za 30 hiljada dolara.

Budući da je tada to bila velika suma, dug je isplaćivan u ratama.

Crkva je sazidana u gotskom stilu, pre skoro 170 godina, a izgorela je u stravicnom požaru na Vaskrs, 1. maja 2016. godine. Od istorijskog je značaja za Njujork.

“Crkva je dragoceno nasleđe, koje su nam preci ostavili i stoga je naš zadatak da ga očuvamo” poručio je starešina hrama.

Izvor Tanjug
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos