Godišnjica i sjećanje: Književni stilista i čuveni ljekar…

Foto: SRNA

Veliki srpski pisac i ljekar, Laza Lazarević, tvorac antologijskih djela “Sve će to narod pozlatiti”, “Verter”, “Prvi put s ocem na jutrenje”… umro je 10. januara 1891. godine.

Lazarević je jedan od najboljih srpskih realista. Prava je završio u Beogradu, a medicinu u Berlinu. Napisao je samo devet, ali antologijskih, pripovjedaka.

Prevodio je ruske pisce Nikolaja Černjiševskog, Nikolaja Gogolja i Alekseja Pisemskog i francuskog pisca, Ežena Skriba. Kao ljekar, učestvovao je u organizaciji saniteta u Srbiji i objavio pedeset i četiri rada u stručnim medicinskim časopisima.

Laza Lazarević je bio pisac realističkih pripovjedaka. Posjedovao je izvanredan književni dar. Zbog kvaliteta svog pisanja, prevođen je na dvadeset jezika.

Uspjeh je postigao i kao ljekar, a imao je razvijenu privatnu praksu, liječio je kralja.

Lazarević je besplatno pregledao beogradske učenike i još neke nemoćnije članove društva. Dijelio im je lijekove i odjeću.

Razlog zbog kog je objavio mali broj književnih djela, leži u tome, što je bio jako posvećen ljekarskom pozivu i naučnim radovima. Sem toga, svaku svoju pripovijetku radio je pažljivo, kako bi predstavile savršenu kombinaciju stila, kompozicije i jezika.

Laza je bio psiholog u pripovijetkama. Začetnik je psihološke pripovijetke i jedan od najboljih srpskih stilista.

Godine 1888. Laza Lazarević je postao član Srpske akademije nauka.

Otvorio je Odsjek za liječenje starih, čime je doprinio razvoju gerijatrije. Zalagao se za vakcinacije protiv zaraznih bolesti i dezinfekciju škola, čije su prostorije za vrijeme rata služile u medicinske svrhe i liječenje ranjenih.

Po Lazi Lazareviću, ime je dobila Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti “Dr Laza Lazarević”, u Padinskoj skeli u Beogradu.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos