Bosanski Petrovac: Srbi kažnjeni zbog šubare sa kokardama

MUP Unsko-sanskog kantona, kažnjavanjem dvojice Srba, koji su “na javnom mestu nosili šubare sa kokardama”, krši ljudska prava i maltretira stanovnike srpske nacionalnosti u Bosanskom Petrovcu, saopštio je danas Odbor za zaštitu prava Srba, u Federaciji BiH.

U saopštenju se navodi, da je 6. januara, na Badnji dan, MUP kaznio dva lica srpske nacionalnosti, u Bosanskom Petrovcu, sa 500 konvertibilnih maraka (250 evra) za remećenje javnog reda i mira, jer su “na javnom mestu, stavljajući na glavu šubaru sa kokardom, vređali verska i nacionalna osećanja građana”.

Odbor ističe da je, prema popisu iz 2013. godine, Bosanski Petrovac bio većinski srpska opština i navodi, da MUP USK “treba da konsultuje heraldičare, koji bi im objasnili da nije reč o kokardi, nego o grbu Nemanjića, koji je od 12. veka srž svakog obeležja srpskog naroda, nezavisno od toga gde Srbi žive”.

“Što se tiče šubare, šubara je odevni predmet za glavu, koji se izrađuje od vune, koji se koristi i u BiH i Hrvatskoj i Srbiji i svuda gde vremenski uslovi nalažu da se čovek ne prehladi, pa je naše šaljivo pitanje, da li bi MUP kaznio nekog turistu iz Rusije ili Nemačke, ako bi se na području USK pojavio sa šubarom”, stoji u saopštenju, prenosi RTRS.

Odbor ocenjuje da, nakon što je MUP USK više puta pokušao da migrante iz Bihaća premesti u srpsko selo Medeno Polje i nakon što je 2019. godine, tri puta zabranjeno obeležavanje genocida nad Srbima u Bihaću, ovaj potez pokazuje da postoji utvrđena politika, “kojom žele da Srba nema u USK”.

Iz Odbora navode, da se postavlja logično pitanje, “da li MUP Republike Srpske treba da postupa i sačinjava prekršajne naloge za Bošnjake, koji na teritoriji Republike Srpske, na kapama i beretkama nose grb `Armije Republike BiH`”.

U saopštenju se naglašava, da su grb “Armije Republike BiH” na svojim kapama i uniformama nosili i oni, koji su napravili stravične zločine u srpskim selima oko Bratunca i Srebrenice.

Izvor Tanjug
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos