Arafat i Gadafi, savjetovali Izetbegovića, da ostane sa Srbima

Prvi predsjednik Republike Srpske, Radovan Karadžić, izjavio je da su svojevremeno lideri Palestine i Libije, Jaser Arafat i Moamer el Gadafi, odvojeno savjetovali lidera SDA, Aliju Izetbegovića, da ostane sa Srbima. 

Karadžić je naveo, da je vođstvo SDA prisustvovalo osnivačkoj skupštini SDS-a, da su održali pozdravne govore i čak prekorili Srbe, što su posljednji osnovali svoju stranku.

On je podsjetio, da je jedan od lidera SDA, Adil Zulfikarpašić, prije izbora dramatično napustio tu stranku i sa sobom u Muslimansko-bošnjačku organizaciju /MBO/ poveo znatan dio elite, te pridobio ostatak elite, koji nije pristupio SDA.

 

“Nije bilo na meni da povjerujem ili sumnjam, ali je Zulfikarpašić kao razloge za razlaz naveo fundamentalizam u SDA, kao i postojanje neke otuđene grupe neformalnih autoriteta, koji upravljaju Izetbegovićevim postupcima i ta primjedba se stalno održavala i pojačavala”, rekao je Karadžić za “Večernje novosti”.

On je naglasio, da je gostujući u televizijskoj emisiji, Zufilkarpašić rekao kako se užasnuo kada je Karadžića čuo, da u suverenoj i nezavisnoj Bosni, Srbi neće ostati, te da je rekao: “Pa mi /muslimani/ ćemo se bez vas osušiti”.

“Pitao sam kako to misli, pa nisu oni imela na srpskom stablu, a on je odgovorio – skoro da jesu i da su muslimani uz Srbe procvjetali”, podsjetio je Karadžić.

 

Karadžić je dodao, da mu je Zulfikarpašić u ljeto 1991. godine, predložio “Istorijski srpsko – muslimanski sporazum”, uz početnu podršku Izetbegovića, koju su Srbi oduševljeno prihvatili, ali da on nije imao šanse zbog kasnijeg protivljenja SDA.

Istakao je, da je sa Izetbegovićem u godinama koje su prethodile ratu, imao “dobro razumijevanje”.

Kada je optužen i osuđen zbog “Islamske deklaracije”, Karadžić kaže da je podržao nastojanje Dobrice Ćosića i drugih lidera, u odbrani slobode iz Beograda da se izjasne u zaštiti Izetbegovića.

 

“Naravno, moja podrška je bila principijelna i nije bila presudna, ali je postojala. Ideja vodilja je bila: na knjigu se odgovara knjigom, a ne zatvorom”, naveo je Karadžić.

On je otkrio, da je tokom rata, Izetbegoviću bliska osoba živjela u Republici Srpskoj i da je o njoj, uz Karadžićevu podršku, lično brinuo sam predsjednik te opštine.

“Kada je ta osoba poželjela da pređe na drugu stranu, ja sam to prepustio Vojsci i nisam dozvolio da se udara na sva zvona, jer je to pitanje civilizacije, kulture i elementarnog poštenja, a ne čip u igri”, rekao je Karadžić.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos