Godišnjica: Pavle Jurišić Šturm – nosilac najvećih svjetskih odlikovanja

Čuveni srpski general lužičkog porijekla, Pavle Jurišić Šturm, koji je za ratne zasluge dobio najveća srpska i svjetska vojna odlikovanja, preminuo je 14. januara 1922. godine. 

Šturm je bio jedan od najistaknutijih srpskih oficira u balkanskim ratovima i Prvom svjetskom ratu i veoma je zaslužan za blistave pobjede srpske vojske nad austrougarskom armijom u Cerskoj i Kolubarskoj bici.

U srpsku vojsku, primljen je 1876. godine, kao dobrovoljac u činu poručnika i već u srpsko-turskom ratu 1876-1877. istakao se kao komandant Šabačkog i Posavsko-tamnavskog bataljona.

U srpsko-turskom ratu 1877-1878. veoma uspješno komandovao je Prvim dobrovoljačkim pukom, potom Krajinskim kombinovanim pukom, u borbama kod Bele Palanke i Pirota.

U srpsko-bugarskom ratu, 1885. godine, komandovao je Šestim pukom Drinske divizije, u Prvom balkanskom ratu 1912-1913. godine Drinskom, a u Drugom balkanskom ratu 1913. godine, Dunavskom divizijom.

U Prvom svjetskom ratu, 1914. godine, kao komandant Treće armije, primio je prvi udar znatno nadmoćnije austrougarske Pete armije i usporio njeno napredovanje, što je omogućilo srpskim snagama da se pregrupišu za Cersku bitku. Trećom armijom je komandovao i u Kolubarskoj bici i na Solunskom frontu, do avgusta 1916. godine.

Prema srpskim izvorima, po porijeklu je bio Lužički Srbin. Akademiju je pohađao u Vroclavu i Nansiju. U francusko-pruskom ratu, bio je vodnik na strani Kraljevine Pruske.

Došavši u Srbiju, promijenio je ime u Pavle Jurišić i dodao svoje bivše prezime Šturm, kao nadimak. Uzeo je učešća u srpsko-turskim ratovima kao poručnik, da bi bio odlikovan i unaprijeđen u čin kapetana.

Zbog svog prijateljstva sa kraljem Petrom Prvim, imenovan je prvim ađutantom i pratio ga je na svim njegovim putovanjima.

Odlikovan je Ordenom Karađorđeve zvezde, Ordenom belog orla i savezničkim odlikovanjima, među kojima se ističu Orden italijanske krune, Orden Svetog Đorđa, Orden belgijske krune, Orden Legije časti i Orden Svetog Mihajla i Svetog Đorđa, a najvredniji orden bio mu je Orden cvjetova paulovnije na velikom krstu, kojim ga je lično odlikovao japanski car.

Takođe je bio nosilac Gvozdenog krsta, Ordena Svetog Leopolda i Ordena Mendžidije, ordenja koje su mu dodijelile buduće Centralne sile. Uvršten je u red najvećih vojskovođa Prvog svjetskog rata i srpske ratne istorije.

I Pavlov rođeni brat, Evgenije Jurišić Šturm, bio je dobrovoljac srpske vojske. Evgenije je imao sinove Pavla i Petra.

Mlađi Pavle je, za vrijeme Prvog svjetskog rata, bio major u srpskoj vojsci i mlad je preminuo 1925. godine, tri godine poslije strica Pavla. Drugi sin Evgenija, Petar, takođe oficir, poslije aprilskog sloma 1941. godine, pridružio se Jugoslovenskoj vojsci u otadžbini, Draže Mihailovića.

Gestapo ga je 1943. godine uhvatio i strijeljao. Po priči očevidaca, ponuđeno mu je bilo da bude oslobođen i da nastavi život u kućnom pritvoru, budući da je njemačkog porijekla, ali je Petar to odbio, govoreći da je srpski oficir.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos