Rekord za nemački izvoz oružja – osam milijardi evra!

Prošle godine su nemačke vlasti odobrile firmama izvoz oružja i vojne opreme rekordne vrednosti od osam milijardi evra, a mnoge stranke u toj zemlji kritikuju to, što se sve više izvozi u diktature i zemlje koje vode ratove, piše Dojče vele.

Nemačka Vlada je 2019. godine postavila novi rekord, a u poredenju s 2018. godinom je ukupna vrednost odobrenog izvoza gotovo udvostručena – sa 4,8 na 8,015 milijardi.

Od toga, trećina otpada na izvoz oružja, a ostalo je vojna oprema, navodi DW.

To proizlazi iz odgovora nemačkog Ministarstva privrede, na poslaničko pitanje stranke Zelenih, da se ne radi o vrednosti zaista proizvedenog i izvezenog oružja, već o dozvolama za njegov izvoz u skoroj budućnosti.

Posebno je porasla prodaja takozvanim „trećim zemljama“ – one koje nisu u EU i NATO – ona je za gotovo milijardu evra veća i čini 44 odsto nemačkog izvoza.

Izvoz oružja u treće zemlje je u Nemačkoj sporan, zbog učestalih kršenja ljudskih prava u nekima od njih, kao i jer su neke umešane u regionalne ratove.

Do sredine decembra su među deset najvažnijih kupaca nemačkog oružja bili: Alžir, Egipat, Ujedinjeni Emirati, Katar i Indonezija, ali je najviše dozvola izdato za izvoz oružja u Mađarsku.

I ponovo se mogu čuti kritike zbog izvoza oružja u države sumnjive demokratije, ali posebno iznenadenje je to, što je najveći kupac nemačkog oružja u 2019. godini bila – Mađarska.

Rekordni porast odobrenja za izvoz, ministar privrede Peter Altmajer, objašnjava dugim razdobljem formiranja nove Vlade u Nemačkoj, zbog čega se nakupilo puno zahteva nemačkih proizvođača oružja i vojne opreme, koje je trebalo odraditi.

Ovaj rekordni izvoz, mogao bi da dovede do novih trzavica unutar velike koalicije između Demohrišćana (CDU) i Socijaldemokrata (SPD).

Zamenik šefa poslaničke grupe SPD, Seren Bartol, je zatražio da se pooštre pravila, po kojima se odobrava izvoz oružja.

“Nemačko oružje se može prodavati samo našim bliskim partnerima, a nikako zemljama koje vode ratove”, smatra Bartol.

“Potpuno je neprihvatljivo koliko često se nemačko oružje pojavljuje u kriznim područjima i diktaturama“, izjavio je novi šef SPD, Norbert Valter-Borjans.

Stranke Zelenih i Levica, već dugo se zalažu za restriktivnu politiku izvoza.

Stručnjak za spoljnu politiku iz Levice, Sevim Dagdelen, zatražila je zakonsku zabranu izvoza oružja.

“Politička načela nemačke Vlade nisu vredna ni papira na kom su napisana. Ove rekordne brojke samo potvrđuju prljavu realnost”, kaže Dagdelen, prenosi DW.

Izvor Tanjug
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos