Emigracija ugrožava demokratiju u istočnoj Evropi

Foto: Ilustracija

Masivni talas emigracije iz zemalja centralnoistočne i jugoistočne Evrope ugrožava demokratiju u zemljama tog regiona, ocenili su eksperti na seminaru u Beču.

“Implozija stanovništva, povezana sa rastućom emigracijom, stvara situaciju u kojoj vlade mogu da odlučuju koju vrstu naroda žele”, ukazao je politikolog Ivan Krastev.

On je istakao da uglavnom mladi napuštaju zemlju, što može voditi ka tome da u državama pogođenog regiona penzioneri nadglasaju mlađu generaciju.

“Za 20 ili 30 godina mogli bi biti u situaciji kao u 19.veku, gde je većina glasača bila iznad radno sposobnog starosnog doba”, rekao je Krastev ukazujući da su tada samo bogati imali pravo glasa.

Britanski analitičar Tim Džuda predstavio je alarmirajuće statističke podatke, prema kojima, uz izuzetak Austrije i Slovenije, u svim zemljama pogođenog regiona stanovništvo opada do 2050. godine.

Tako je ukazao da će Bugarska imati za 39 odsto manje stanovnika nego 1989.godine, Rumunija za 30 odsto, Hrvatska za 22, Mađarska za 20 odsto, Poljska za 14 procenata.

Kada je reč o balkanskim državama, najveće smanjenje stanovništva se prognozira u BiH gde bi moglo iznositi za 29 odsto manje, u Srbiji stanovništvo će se smanjiti za 24 odsto, u Albaniji za 18 odsto, a na Kosovu, kako je naveo, za 11 procenata.

Umerenije smanjenje broja stanovništva između dva do šest odsto očekuje se u Grčkoj, Češkoj, Slovačkoj, i Severnoj Makedoniji i Crnoj Gori, preneo je Džuda prognoze Svetske banke.

On je uporedio aktuelnu situaciju sa 19. vekom, kada je postojala velika migracija iz ruralnih krajeva u gradove.

“U današnjoj Evropsi su pogođene države sela, a zapadnoevropske zemlje veliki gradovi”, rekao je Džuda, dodajući da je razlika između tadašnjeg vremena i danas da se ovaj razvoj više ne ublažava visokim natalitetom.

Ekspert za pitanje migracije iz BiH Alida Vračić ukazala je da već polovina stanovništva njene zemlje živi u inostranstvu.

Prenela je da u BiH ima sve više organizacija koje nude kurseve jezika, obuke i izdaju certifikate za emigraciju.

Na stotine lekara se iselilo u zemlje EU, posebno Nemačku, prenela je osnivač organizacije “Populari”.

Strani koncerni od svojih ćerka firmi u BiH preuzimaju kvalifikovanu radnu snagu, dodala je Vračić.

Ona je navela da emigracija nema samo ekonomske uzroke, već i niski kvalitet života, ukazujući da bosanski gradovi imaju “najgori kvalitet vazduha u svetu”.

U zemljama Višegradske grupe, prema rečima Andraša Kovača iz mađarske organizacije “Menedek”, emigracija je od početka ovog veka snažno porasla.

On je preneo da je Poljsku napustilo 4,4 miliona ljudi, što je 11,7 odsto stanovništva, a da je situacija slična u Češkoj (8,5 odsto), Mađarskoj (6,5 procenata) i Slovačkoj (6,3 odsto).

Kovac je kazao da su te zemlje, i pored niske imigracije i malog nataliteta, uspele da održe nivo stanovništva zahvaljujući, pre svega, rastućem životnom veku građana.

Izvor Tanjug
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos