Pomoć od 100.000 evra – pravo lice Srbina iz Crne Gore

Foto: Facebook

Udruženje “Miholjski zbor” iz Tivta, stara se o očuvanju i zaštiti Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji, sa posebnim akcentom na humanitarni rad, odnosno pružanje svake pomoći najugroženijim stanovnicima… 

Članovi Udruženja “Miholjski zbor” iz Tivta, u proteklih godinu dana, donirali su Raško-prizrenskoj eparhiji i Srbima na Kosovu i Metohiji, više od 100.000 evra.

Cilj ove donacije, kako ističe za Srnu predsjednik “Miholjskog zbora”, Zdravko Nišavić, jeste da preostalim Srbima na Kosovu i Metohiji, najhrabrijem dijelu srpskog naroda, pomognu da opstanu na svome i da vlastima u Crnoj Gori pokažu pravo ljudsko, dostojanstveno i ponosno lice Srbina iz Crne Gore.

Miholjski zbor, osnovao je Sveti Sava, kao metoh Zetske eparhije na Prevlaci, a njegov rad su, krajem osamdesetih godina prošlog vijeka, obnovili uticajni Srbi iz Boke kotorske.

“Zbor” je nastavio da se stara o očuvanju i zaštiti Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji, sa posebnim akcentom na humanitarni rad, odnosno pružanje svake pomoći najugroženijim stanovnicima.

U okviru svojih aktivnosti, “Zbor” je, napominje Nišavić, prošle godine u Tivtu, ogranizovao obilježavanje dvadeset godina od NATO bombardovanja SR Jugoslavije, kao i humanitarnu akciju pomoći Raško-prizrenskoj eparhiji i Srbima na Kosovu i Metohiji.

Ova akcija, pokrenuta je odmah po stupanju na snagu odluke iz Prištine, o uvođenju carinskih stopa na robu iz centralne Srbije i BiH.

“Ta akcija nema rok, jer sav srpski narod, nezavisno na kom meridijanu živi, zna da su kosovski mit i naša sveta apostolska Crkva, ono što nas okuplja i što nam nalaže da voljno pomognemo opstanku Srba na Kosovu i očuvanju naših srpskih svetinja”, navodi Nišavić.

Od uvođenja carinskih stopa, do danas, “Zbor” je na Kosovo i Metohiju dopremio prehrambene i druge robe u vrijednosti većoj od 100.000 evra.

S ciljem prevazilaženja nemaštine u Metohijskoj kotlini, “Zbor” je planirao da otvori narodnu kuhinju, ali za te namjene nije bilo moguće obezbijediti lokaciju i potrebnu dokumentaciju.

“Uviđajući, da se opstanak cijele naše nacije, zasniva na povećanju nataliteta i smanjenju broja raseljenih, odlučili smo da svoj rad fokusiramo na opremanje vrtića”, naglašava Nišavić i precizira, da su prošle godine opremili vrtiće u selima Prilužje kod Vučitrna, Ugljare kod Kosova Polja, te Dobrotin i Donja Gušterica, u opštini Lipljan.

“Zbor” je obezbijedio kompletnu bijelu tehniku za kuhinje u tim vrtićima, a akcija će biti nastavljena.

Predstavnici “Zbora” su, u okviru proslave Božića i pravoslavne Nove godine, podijelili 280 paketića djeci u Prilužju, Ugljaru, Donjoj Gušterici i Dobrotinu.

Rukovodstvo “Zbora” odlučilo je da na svaki, kako navodi Nišavić, “poguban potez režima Mila Đukanovića uzvrati sa dva dobra djela”.

Njegovo nastojanje da uništi svetosavlje i uguši apostolsku Srpsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori, okupilo je sve hrišćane u zemlji”, navodi Nišavić.

Sekretar Odjeljenja “Miholjskog zbora” u Podgorici i jedan od osnivača Piperskog zbora “Sveti Stefan”, Milivoje Brković, u ime maldih Srba iz Crne Gore, poručuje da će se Srbi oduprijeti “Milovoj strahovladi”.

“Nas je iz dana u dan sve više, mnogo više u odnosu na one sa kojima je Milo računao da će potlačiti Srpstvo u Crnoj Gori i da će nas pretvoriti u ljude koji se mrze i koji bi da gađaju kamenom ono, što su nam ostavili naši sveti poput Svetog Petra Cetinjskog, vladike Nikolaja, Svetog Vasilija Ostroškog…”, ističe Brković.

Predstavnici “Zbora”, prisustvovali su dočeku pravoslavne Nove godine u Gračanici, koja je tradicionalno proslavljena uz bika na ražnju, kuvano vino i rakiju, te nastupe muzičkih grupa.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos