Mihailo: Crna Gora ne može postojati bez CPC

Foto: Youtube printscreen

Mitropolit nekanonske Crnogorske pravoslavne crkve (CPC), Mihailo, izjavio je da bez CPC sa, kako je rekao, “svojom vekovnom imovinom”, Crna Gora nije potpuna država, kao i da je nedavno usvojeni Zakon o slobodi veroispovesti, u tom smislu, ključna istorijska prekretnica.

Prema njegovim rečima, to je jedno od najvažnijih pitanja državnosti Crne Gore i u njoj Crnogorske pravoslavne crkve.

“Sad i narod zna, da Crna Gora ne može postojati bez Crnogorske pravoslavne crkve. CPC je stvarala ovu državu. Žele da uzmu u njihovo vlasništvo ono što smo mi do 1920. godine pravili nakon oslobodenja od Turske. To je nemoguće. Ukoliko se crkve i manastiri ne bi vratili Crnoj Gori, pa tek onda Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi, onda Crna Gora ne bi postojala kao država”, rekao je mitropolit Mihailo za Al Džaziru.

On priznaje da trenutni odnosi sa Srpskom pravoslavnom crkvom nisu sjajni.

Mitropolit Mihailo kaže, da se ove dve crkve u mnogo čemu razlikuju, a priznanje autokefalnosti CPC je goruće pitanje.

Tvrdi da je CPC, po svojoj prirodi i jedinstva države i crkve u prošlosti, uvek bila autokefalna i da je u velikoj meri kroz istoriju bila priznata i od drugih.

Dodaje i da će CPC uskoro imati puno priznanje Carigradske patrijaršije, ali kaže da ga unutarhrišcansko negiranje najviše pogađa.

“Carigratski patrijarh Vartolomej, čiji sam bio sveštenik, rekao je da će proučiti istoriju Balkana i da ostalim pravoslavnim crkvama treba dati autokefalnost, a to se odnosi na Crnogorsku pravoslavnu crkvu i Makedonsku pravoslavnu crkvu”, naglasio je mitropolit Mihailo.

On je zamolio sve u Crnoj Gori, ali i u regionu, da i političkim i verskim pitanjima, ubuduće prilaze “hladne glave”, sa mnogo više samospoznaje, samokritičnosti i katarze.

Izvor Tanjug
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos