Umjesto snijega, trava na Mont Everestu!

Nasin satelit “Landsat”, uočio je značajan rast vegetacije na četiri područja oko Mont Everesta i to na visini između 4.150 i 6.000 metara nadmorske visine. 

Proučavajući fotografije, koje su snimili sateliti između 1993. i 2018. godine, naučnici su otkrili travnate površine na velikim visinama, do tada pokrivenim snijegom i ledom.

Riječ je o područjima na kojima se, usljed globalnog zagrijavanja, led ubrzano topi, pa se počela širiti vegetacija.

Sateliti su zabilježili, da su tu počeli da niču grmlje i biljke, koje obično rastu između subnivalnog i nivalnog /snježnog/ vegetacionog pojasa.

Snježna linija lednika je nadmorska visina, na kojoj su akumulacija i isparavanje i topljenje snijega i leda ujednačeni.

O otapanju leda u području Himalaja, obavljena su brojna istraživanja, među kojima i ono, koje je pokazalo da se stopa gubitka leda u periodu imeđu 2000. i 2016. udvostručila, navodi Karen Anderson, iz Instituta za okolinu i održivost, na Univerzitetu u Egziteru.

Studija je objavljena u časopisu “Globalne biološke promjene” /Global Change Biology/, a naučnici navode da su otkrića u skladu sa modelom, koji upućuje na smanjenje količine leda u područjima, u kojima je temperatura preniska za rast biljaka, usljed globalnog zagrijavanja.

Andersonova kaže, da bi rast predsnježne vegetacije, mogao imati značajnu ulogu u snabdijevanju regije vodom iz deset najvećih azijskih rijeka.

One vodom snabdijevaju oko 1,4 milijarde ljudi.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos